Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Μάνος Χατζιδάκις: Η λίμνη των πόθων (ανέκδοτο OST - 1958)

"Η Λίμνη των Πόθων" γυρισμένη στο Μεσολλόγι σε φυσικούς εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, είναι μια ταινία του Γιώργου Ζερβού με πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη. Η διασκευή του σεναρίου γίνεται από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, που θα σκηνοθετήσει αργότερα την Τζένη στη "Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλλήκαρα" και θα της γράψει μερικές από τις μεγαλύτερες σκηνικές προσωπικές της επιτυχίες, από το κατοχικό "Βίβα Ασπασία" μέχρι την εταιρική θεατρική βιογραφία "Ασπασία", κι από το ξανθό "Κουτό Κορίτσι" μέχρι το ευφυές "Μεγάλο μας Τσίρκο". Βοηθός σκηνοθέτης στη "Λίμνη των Πόθων" είναι ο Σωκράτης Καψάσκης, που θα έχει τον επόμενο χρόνο τη σκηνοθετική ευθύνη της ταινίας "Μια Λατέρνα, Μια Ζωή", με πρωταγωνίστρια και πάλι την Καρέζη.
Η "Λίμνη των Πόθων" θριαμβεύει στο Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ ενώ προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στους γερμανικούς κινηματογράφους αφήνοντας μαγεμένους τους θεατές που τη χαρακτήρισαν σαν "πρεσβευτή καλής θελήσεως της Ελλάδας". Μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία θα έχει η ταινία και στη Σοβιετική Ένωση, όπου και θα παίζεται σε 420 κινηματογράφους. Θα συμμετάσχει επίσης στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας και Κορκ της Ισλανδίας (στο τελευταίο ειδικά θα κερδίσει το Αργυρό Έπαθλο) ενώ θα παιχτεί εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η Τζένη Καρέζη συζητείται σε όλα τα ξένα φεστιβάλ που προβάλλεται η ταινία, και όλοι βρίσκουν πως είναι ένα από τα πιο εμπορικά πρόσωπα των τελευταίων χρόνων. Σίγουρα, η φινέτσα της και η εκπληκτική φωτογένεια της θυμίζουν ηθοποιό του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Γιώργος Φούντας, η Ελένη Ζαφειρίου, η Σόνια Ζωϊδου, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Νίκος Φέρμας και ο Ανδρέας Ζησιμάτος.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος και στολίζει αριστοτεχνικά τα θαυμάσια φωτογραφημένα τοπία της λίμνης του Μεσολογγίου. Εδώ ακούγεται για πρώτη φορά ένα μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Γκάτσου από την "Αμοργό", και μια μελωδία του συνθέτη που το 1963 θα τη ξαναχρησιμοποιήσει ντυμένη με στίχους του Αλέκου Σακελλάριου στην ταινία του "Χτυποκάρδια στο Θρανίο". Και αυτό το εξαιρετικό σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ από κάποια εταιρεία, μέχρι σήμερα που έστω και μέσα από μια ερασιτεχνική προσπάθεια κατάφερα να αποτυπώσω σε ψηφιακό δίσκο το σπουδαίο αυτό κινηματογραφικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ