Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Άννα Βίσση: Η τελευταία Ελληνίδα Σταρ!!!


Τι να γράψεις κανείς για την Άννα Βίσση; Από πού να αρχίσεις όταν πρόκειται να ασχοληθείς με την κορυφαία ερμηνεύτρια της χώρας μας με μια καριέρα που διαρκεί  για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες; Έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, 12 συλλογές, ενώ έχει  και 23 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Το σύνολο της δισκογραφίας της περιλαμβάνει 32 πλατινένιες διακρίσεις και 11 χρυσές. Έχει πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις μουσικοθεατρικές παραστάσεις, τρεις Όπερες και ένα Μιούζικαλ. Στη τηλεόραση παρουσίασε το εβδομαδιαίο σόου «Με αγάπη Άννα»(ΑΝΤ1- 1995) ενώ έκανε γκεστ εμφανίσεις σε σίριαλ, τηλεπαιχνίδια και εορταστικά προγράμματα της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης. Συμμετείχε τρεις φορές στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα…Όλα αυτά όμως λίγο πολύ είναι γνωστά. Σήμερα είπα να ταξιδέψουμε σε ποιο άγνωστες σελίδες από τη λαμπερή ζωή της, αν και η Άννα Βίσση ζούσε και ζει πάντα μέσα στα φώτα της δημοσιότητας. Ακλόνητη στο θρόνο της με μαγνητική ακτινοβολία, αγαπήθηκε αλλά και πολεμήθηκε. Αμφισβητήθηκε και επικρίθηκε κυρίως για το ρεπερτόριο που ακολούθησε και ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο οι επικριτές της αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι το ταλέντο της. Η Άννα Βίσση ποτέ δεν στηρίχτηκε στην καλλιτεχνική ψευτιά, δοκιμάστηκε και σε δύσκολα πράγματα – όπως την όπερα – και γεύτηκε και από εκεί την αγάπη του κοινού της. Άλλωστε ότι και αν τραγουδούσε, πάντα θα ήταν κατώτερο της φωνής της.

Και επειδή είπαμε να ταξιδέψουμε σε ποιο άγνωστες σελίδες της ζωής της ας πάμε το χρόνο πίσω τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα στην ελληνική δισκογραφία. Το 1973 η Άννα συμμετείχε στους τουριστικούς δίσκους «Memories from Rhodes No 2» και «Welcome to Greece No 5» με τα τραγούδια «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», «Εγώ είμαι εγώ» και «Λέσσα για λέσσα». Άγνωστες ηχογραφήσεις της, συλλεκτικές μετά από τόσα χρόνια.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το 1977 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» από τη δισκογραφική εταιρεία Minos. Το ομότιτλο τραγούδι απέσπασε το πρώτο βραβείο στο  Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Μετά από αξιοπρόσεκτες συμμετοχές σε δίσκους του Θεοδωράκη,  του Κουγιουμτζή, του Χατζηνάσιου και άλλων, αλλά και στον πρώτο δίσκο του Νίκου Καρβέλα «Μια χαρά, μια καημός», ήρθε αυτός ο ολοκληρωμένος δίσκος της ερμηνεύτριας, με τραγούδια γραμμένα, περίπου, στο ίδιο κλίμα με τις συμμετοχές της στους δίσκους των δημιουργών. Την ίδια χρονιά κάνει και την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της στην ελληνική τηλεόραση στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρόσκληση στο στούντιο» που παρουσίαζαν ο Κώστας Χαρδαβέλας με τη Φωτεινή Πιπιλή για να τραγουδήσει – playback- το βραβευμένο τραγούδι. Και πάμε στα 1982. Είναι η χρονιά που κυκλοφορεί το πέμπτο άλμπουμ της, σε στίχους και μουσική του συντρόφου της Νίκου Καρβέλα, με τίτλο «Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες». Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία CarVi, παρότι η Άννα είχε συμβόλαιο για αποκλειστική συνεργασία με την ΕΜΙ - Columbia. Έτσι, δικαστική απόφαση υπέρ της ΕΜΙ - Columbia απαγόρευσε την περαιτέρω κυκλοφορία του δίσκου, έπειτα από μερικές εβδομάδες. Ο δίσκος σήμερα θεωρείται  συλλεκτικός.

Το Νοέμβρη του 1991 η Άννα Βίσση παρουσιάζει στο ιστορικό θέατρο «Αττικόν» την ροκ όπερα «Δαίμονες», σε μουσική Νίκου Καρβέλα και λιμπρέτο του Σταύρου Σιδερά. Η σκηνοθεσία ήταν του Ρότζερ Ουίλιαμς ενώ το θεατρόφιλο κοινό μαγεύεται από τη ερμηνεία της Άννας. Την περίοδο της προετοιμασίας το περιοδικό «Εικόνες» εισβάλλει στα παρασκήνια του θεάτρου Αττικόν και παρουσιάζει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στους δημιουργούς της παράστασης. Τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησαν δισκογραφικά σε ένα διπλό άλμπουμ από την sony music.
Το 1995 η κορυφαία ερμηνεύτρια κυκλοφορεί το άλμπουμ «Ω! Κύπρος», μια παραγωγή δική της και της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για την Sony Music. Ο δίσκος, αφιερωμένος στην ιδιαίτερη πατρίδα της Άννας  περιλαμβάνει δέκα  παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, ενώ τα διαχρονικά έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου διατίθενται για την ενίσχυση της παιδείας των εγκλωβισμένων της Κύπρου. Σπάνιο άλμπουμ, συλλεκτικό απόκτημα για τους θαυμαστές της.

Το 2002 η Βίσση πραγματοποίησε τη δεύτερη θεατρική της εμφάνιση, στο μιούζικαλ «Μάλα», όπου υποδυόταν μια Εβραία την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παράσταση περιλάμβανε 23 τραγούδια και αποτελούνταν από θίασο 60 ατόμων και συμφωνική ορχήστρα 35 οργάνων. Το έργο ήταν σε στίχους, σύνθεση και σενάριο του Νίκου Καρβέλα και σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου 2002 και φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Παλλάς μέχρι και το Μάιο της ίδιας χρονιάς. Είναι η μεγαλύτερη ανάλογη παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, καθώς απαιτούσε ειδική διαμόρφωση του θεάτρου, εγκατάσταση συστημάτων για την ηχητική κάλυψη καθώς και παρουσία ατμομηχανής επί σκηνής.

Το Νοέμβριο του 2013 η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Δαίμονες» κυκλοφόρησε σε CD και DVD από το περιοδικό Τηλεθεατής. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 80.000 αντίτυπα και το περιοδικό βρέθηκε στην πρώτη θέση των πωλήσεων, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7%. Άλλο ρεκόρ για την Άννα!
Μια γυναίκα τόσο πετυχημένη αλλά και τόσο γοητευτική ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη από το ανδρικό φύλο. Ποιοι ήταν οι άντρες που τη στιγμάτισαν; Ο πρώτος της μεγάλος έρωτας, που όμως δεν κράτησε πολύ, ήταν ο Δώρος Γεωργιάδης. Μετά ήρθε ο Κώστας Τουρνάς, σε μία σχέση  που ακροβατούσε ανάμεσα στην έλξη και το φλερτ και φυσικά ακολούθησε ο Γιώργος Νταλάρας. Ένας μεγάλος έρωτας  και πολλοί ήταν εκείνοι τότε που υποστήριζαν πως σύντομα θα έφτανε στα σκαλιά της εκκλησίας. Κάτι που βέβαια δεν έγινε. Οκτώ χρόνια σχέσης διατήρησε η Άννα Βίσση με τον πρώην Πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά. Εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν  είναι πως αρκετά  χρόνια μετά , όταν η Άννα Βίσση μίλησε σε συνέντευξή της για την άγνωστη σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ εκείνη ήταν ήδη με τον Νίκο Καρβέλα, ο γνωστός πολιτικός απαρνήθηκε τη σχέση του μαζί της. Τότε ο Νίκος Καρβέλας, θέλοντας δημόσια να υπερασπιστεί τη γυναίκα του με δηλώσεις του σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας  είχε πει πως «πολιτικός που δεν έχει guts να παραδεχτεί πως έχει ερωτευτεί τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του παρά μόνο τη γυναίκα του είναι ή απογοητευτικός ή ψεύτης». Ο μοιραίος άνδρας της ζωής της ήταν ο Νίκος Καρβέλας. Παντρεύτηκαν το Μάιο του 1983 με κουμπάρο τον τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Άννα με το Νίκο Καρβέλα και την κόρη τους Σοφία. 
Μετά το χωρισμό τους από τη ζωή της θα περάσουν ο ηθοποιός και τραγουδιστής Λάμπης Λιβιεράτος(σε μια σχέση τριών χρόνων), ο νυν Δήμαρχος Στυλίδος Απόστολος Γκλέτσος, ο ηθοποιός Άινταν Κουίν(ο οποίος συμπρωταγωνίστησε με τον Άντονυ Χόπκινς και τον Μπραντ Πιτ στους «Θρύλους του πάθους»), ο ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης,το μοντέλο Κώστας Φραγκολιάς και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Χρήστος Ψωμόπουλος.
Για την ιστορία θα έπρεπε ίσως να αναφερθούμε και στα βραβεία που έχει πάρει η Άννα Βίσση αφού θεωρείται η πιο πολυβραβευμένη, Ελληνίδα τραγουδίστρια. Έχει κερδίσει περισσότερα από εξήντα βραβεία, μεταξύ των οποίων το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 7 Μουσικά Βραβεία Αρίων, 22 Βραβεία Ποπ Κορν, 7 Μουσικά Βραβεία Κύπρου και 10 Mad Video Music Awards. Έχει παραλάβει βραβεία από σπουδαίες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας! Τον Μάιο του 2010, τιμήθηκε για την “Συμβολή στην προαγωγή της μουσικής από τα Βαλκάνια” από τα Βαλκανικά Μουσικά βραβεία, ενώ τον Ιούλιο του 2016 παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, από τα Mad Video Music Awards και τρία βραβεία στην πρώτη απονομή των Super Music Awards στις 12 Ιουλίου 2016 που διοργανώθηκαν στην Κύπρο. Στην απονομή των 35ων Κορφιάτικων Βραβείων η Βίσση παρέλαβε το τιμητικό βραβείο Σοφία Βέμπο, για τη συμμετοχή της στις θεατρικές παραστάσεις «Δαίμονες», «Μάλα» και «Οι Καμπάνες Του Edelweiss».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ