Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Λάμπρος Κωνσταντάρας - Τα Κωμικοτραγικά (1976)


Ανέκαθεν περιμέναμε από τους ηθοποιούς να έχουν και το προσόν της καλλιφωνίας. Πώς θα ήταν τα «Παιδιά του Πειραιά» του  Μάνου Χατζιδάκι χωρίς την ερμηνεία της ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη; Πώς θα ήταν το «Γκρίζο γατί» του Μάνου Χατζιδάκι και του Αλέκου  Σακελλάριου  δίχως τη φωνή της «γατούλας» Αλίκης Βουγιουκλάκη;
Σίγουρα τα συγκεκριμένα κομμάτια θα διέγραφαν την αυτόνομη πορεία τους, όπως συνέβη άλλωστε, αλλά ενδεχομένως να μην έμεναν στη συνείδηση του κόσμου ως «κινηματογραφικά τραγούδια». Το πρώτο, βραβευμένο με Όσκαρ, ανήκει στη ταινία του Ζύλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» και το δεύτερο από την πλέον  δημοφιλή ελληνική ταινία, «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», της Φίνος Φιλμ. Η σχέση των ηθοποιών με το τραγούδι είναι ένα παλιό «φαινόμενο».
Από την χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, πολλοί θεατρίνοι άρπαξαν ένα μικρόφωνο και μας χάρισαν μοναδικές τραγουδιστικές στιγμές. Ελάχιστα από αυτά τα τραγούδια καταγράφηκαν σε δίσκο. Τα χρόνια εκείνα οι περισσότερες εταιρείες τα θεωρούσαν αντιεμπορικά. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλοι ηθοποιοί που η φωνή τους καταγράφηκε και σε βινύλιο. Το "Λες και ήταν χθες" σας παρουσιάζει το άλμπουμ "Τα Κωμικοτραγικά" με ερμηνευτή τον κορυφαίο ηθοποιό μας Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος την εποχή εκείνη κλείνει 40 χρόνια στο σανίδι. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70, συγκεκριμένα το 1976.

Ο γιος του Δημήτρης, του γράφει, μαζί  με τους Κώστα  Πρετεντέρη, Νίκο  Μπακογιάννη, Βαγγέλη Πιτσιλαδή και Αλέξη Σοφιανόπουλο, δώδεκα τραγούδια τα οποία ερμηνεύει ο μέγιστος κωμικός με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Sonora. Περνά μάλλον απαρατήρητος και μόλις 20 χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε από τους λάτρεις του ελληνικού σινεμά.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ