Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ελένη Βλάχου: Για κάποιους μια αντιπνευματική γυναίκα,... για κάποιους η μεγάλη κυρία της δημοσιογραφίας!!!

Κόρη του Λογοτέχνη Γεωργίου Βλάχου, η Ελένη Βλάχου υπήρξε η μεγαλύτερη Ελληνίδα εκδότρια, δημοσιογράφος και χρονογράφος. Για κάποιους υπήρξε μια γυναίκα αντιπαθητική και ολωσδιόλου αντιπνευματική.
Η Ελένη γεννήθηκε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1911, στην Αθήνα. Έγραψε το πρώτο της κείμενο το 1935, το οποίο και δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή". Το συγκεκριμένο άρθρο περιείχε ταξιδιωτικές εντυπώσεις από την Άπω Ανατολή. Σύντομα δημοσιεύονται και διάφορα χρονογραφήματα της στο ίδιο έντυπο, στο οποίο διευθυντής ήταν ο πατέρας της. Το 1936 η Ελένη θα βρεθεί στο Βερολίνο, ως ανταποκρίτρια της "Καθημερινής", με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί θα συναντηθεί με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Ο θάνατος του πατέρα της, το 1951 θα τη σημαδέψει, ωστόσο θα συνεχίσει ακόμα πιο έντονα την πορεία της αναλαμβάνοντας αρχικά τη διεύθυνση της "Καθημερινής" και προχωρώντας σε νέες εκδόσεις: το μηνιαίο περιοδικό "Εκλογή", τις "Εικόνες" και την εφημερίδα "Μεσημβρινή".
Το 1959 η εκλεκτή κινηματογραφική κριτικός και ιδιοκτήτρια της "Καθημερινής" Ελένη Βλάχου έχει την επιτυχημένη έμπνευση να καθιερώσει την "Εθνική μας Σταρ", Αλίκη Βουγιουκλάκη, κατά το πρότυπο που καθιέρωσαν οι Γάλλοι την Β.Β. (Μπριζίτ Μπαρντό) και οι Αμερικανοί την Μ.Μ. (Μαίριλυν Μονρόε).
Το 1967 με την επιβολή της Στρατιωτικής Δικτατορίας στη χώρα μας, η Ελένη διακόπτει τις εκδόσεις της ενώ το καθεστώς των Συνταγματαρχών της επιβάλει κατ οίκον περιορισμό. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1967 η εκδότρια καταφέρνει να το σκάσει με τη βοήθεια της Ναταλίας Μελά. Μέχρι και το 1974, χρονιά κατά την οποία θα επιστρέψει στην Αθήνα, η Βλάχου θα αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά την επανέκδοση της "Καθημερινής" και αμέσως μετά αρχίζει και την πολιτική της δράση ως εκλεγμένη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Παρά την τεράστια προσφορά της στον εκδοτικό και δημοσιογραφικό χώρο, τα τελευταία της χρόνια υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολα μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Κοσκωτά, καθώς αντιμετώπισε κακουργηματικές ποινικές διώξεις και δικαστικές περιπέτειες. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 1995. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ