Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Πάνος Γαβαλάς - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Ο Πάνος Γαβαλάς αποτελεί από μόνος του μια ξεχωριστή σχολή μέσα στο λαϊκό τραγούδι της εποχής του. Σε μια εποχή που κυρίαρχο στοιχείο στις ερμηνείες ήταν ένας έντονος μελοδραματισμός, ο Πάνος Γαβαλάς κράτησε τις αποστάσεις. Τραγούδησε τα ίδια θέματα, τα ίδια συναισθήματα με μια θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην υπερηφάνια και το κλάμα. Σε μια εποχή που η Ανατολή σάρωνε, αυτός άπλωσε πάνω στις μελωδίες όχι τη γνώριμη λαγνεία που κυριαρχούσε αλλά την αυτοσυγκράτηση μιας κανταδόρικης ματιάς. Έμεινε στη συνείδηση όλων μας ως ερωτικός τραβαδούρος και ψυχαγωγός. Δεν ακολούθησε το δρόμο του έντεχνου και πολιτικοποιημένου τραγουδιού για να παίξει στο παιχνίδι της σύγχρονης δημοσιότητας αλλά παρέμεινε ο λαϊκός τραγουδιστής.
Σήμερα το όνομα "Πάνος Γαβαλάς" είναι μυθικό. Τα τραγούδια του περνούν από γενιά σε γενιά και ευτυχώς ο Ελληνικός κινηματογράφος τον πέρασε στην αθανασία. Τι και αν έφυγε νωρίς!!!...Η φυσιογνωμία του και το ήθος του έχει καταγραφεί τόσο όμορφα στα ασπρόμαυρα καρέ των ταινιών του 60.
Στην ιδιωτική συλλογή που σας παραθέτω έχω συγκεντρώσει τα κινηματογραφικά του σουξέ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία του στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Λόλα". Με δεύτερη φωνή τη Ρία Κούρτη, τραγουδά το "Όνειρο Δεμένο" των Σταύρου Ξαρχάκου και Βαγγέλη Γκούφα. Ένα από τα ωραιότερα χασάπικα της ελληνικής δισκογραφίας. Την ίδια εποχή γυρίζεται και η ταινία "Δρόμος Δίχως Σύνορα". Μια κοινωνική περιπέτεια του Νέστορα Μάτσα στην οποία ο Γαβαλάς ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι που κυκλοφορεί και σε δισκάκι 45 στροφών.
Το 1963 στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου "Το Κάθαρμα" με σενάριο του Νίκου Φώσκολου, ο Πάνος Γαβαλάς έχοντας μόνιμα πλέον δίπλα του τη Ρία Κούρτη, ερμηνεύουν το "Κάθε Λιμάνι και Καημός". Η επιτυχία του τραγουδιού είναι τόσο μεγάλη που ένα χρόνο αργότερα γίνονται τίτλοι δύο διαφορετικών ταινιών τόσο ο τίτλος του "Κάθε Λιμάνι και Καημός", όσο και ο δεύτερος στίχος του "Κάθε καημός και Δάκρυ".
Από τα υπόλοιπα κινηματογραφικά του σουξέ ξεχωρίζουν το "Όσο με μαλώνεις" του Βασίλη Τσιτσάνη (από την ταινία "Ορφανή σε Ξένα Χέρια"), "Δε με πονάς, Δε με αγαπάς" (από την ταινία "7 Ημέρες Ψέματα"), "Δεν υπάρχουν περασμένα" (από την ταινία "Τρίτη και 13") ενώ στη δεκαετία του 50 ηχογραφεί σε δίσκο 78 στροφών το "Είμαι Άντρας" των Μάνου Χατζιδάκι και Αλέκου Σακελλάριου, που είχαν πρωτοερμηνεύσει οι Φωτόπουλος, Αυλωνίτης και Τόλης Χάρμας στην κωμωδία της Φίνος Φιλμ "Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Ο Πάνος Γαβαλάς έφυγε από τη ζωή στις 3 Δεκεμβρίου 1988, αφήνοντας παρακαταθήκη τις σπουδαίες ερμηνείες του, ενώ χωρίς ποτέ να παίξει το παιχνίδι της δημοσιότητας, παραμένει δεκαετίες μετά το θάνατο του, ένας πραγματικός Σταρ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ