Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Τασσώ Καββαδία: Η "αυστηρή και μοχθηρή" Σταρ του ελληνικού κινηματογράφου!!!

Θεατρίνα με απίστευτη υψηλή υποκριτική και τεράστια θεατρική παιδεία, η Τασσώ Καββαδία, καταγράφηκε στη μνήμη μας ως η απόλυτη "κακιά" του Ελληνικού κινηματογράφου. Και αν και στο σανίδι έκανε σπουδαία πράγματα, σήμερα περίπου οκτώ χρόνια μετά το θάνατο της, όλοι μιλούμε για τους ρόλους της στα φιλμ: "Μια Τρελή, Τρελή Σαραντάρα", "Ιστορία Μιας Ζωής", "Η Στεφανία", "Ένας Μεγάλος Έρωτας" και φυσικά "Η Αμαρτία της Ομορφιάς" στην οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως κακιά πεθερά.
Γεννημένη το 1921 στη Πάτρα, έζησε τα εφηβικά της χρόνια στην Αθήνα. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των γονιών της. Την εποχή εκείνη το να γίνει ένα κορίτσι θεατρίνα ήταν μέγα αμάρτημα. Μετά από πιέσεις του συντηρητικού πατέρα της η Τασσώ παντρεύτηκε το μεγαλοβιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Ως ανήσυχο άτομο που ήταν δεν άντεξε τους συμβιβασμούς και λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της διέλυσε το γάμο της και έφυγε στο Παρίσι, όπου και σπούδασε ζωγραφική, σχέδιο μόδας, διακόσμηση και έντυπη εικονογράφηση. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και μην έχοντας ξεχάσει την αγάπη της για την υποκριτική η Τασσώ (μετά από προτροπή του φίλου της Γιάννη Τσαρούχη) γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν. Εκεί θα κάνει και την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1954 στο έργο "Μικρή μας Πόλη".
Με το Μάνο Κατράκη στο "Ιστορία Μιας Ζωής".
Ταυτόχρονα ξεκινά και η ενασχόληση της με τον κινηματογράφο, με πρώτη εμφάνιση στην κομεντί του Μιχάλη Κακογιάννη "Κυριακάτικο Ξύπνημα". Το αυστηρό βλέμμα, η κοφτή φωνή και τα σουφρωμένα χείλη της θα αποτελέσουν τα όπλα της για να ξεκινήσει την καριέρα της στο σινεμά. Ανάλογα με το σενάριο μεταμορφώνεται σε κακιά πεθερά, στριμμένη αδελφή και κακιά γειτόνισσα κάνοντας δύσκολη τη ζωή στις συμπρωταγωνίστριες της. Αυστηρή, μοχθηρή, εκδικητική, ιντριγκαδόρα και ψηλομύτα, οι θεατές την ταυτίζουν με τους ρόλους της και δεν είναι λίγες οι φορές που το αθώο κινηματογραφόφιλο κοινό της εποχής αντιδρά έντονα σε κάθε δημόσια εμφάνιση της. Ο κόσμος τη μισεί και οι αντιδράσεις του τρομάζουν το σύζυγο της (είχε ήδη παντρευτεί για δεύτερη φορά με το διακεκριμένο συγγραφέα Βασίλη Καζαντζή). Το 1972 έχοντας ήδη διαγράψει μια μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο η Τασσώ αποφασίζει να μη ξαναπαίξει το ρόλο της κακιάς. Τότε όμως έρχεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση από το Δαλιανίδη για το ρόλο της κακιάς πεθεράς της Μπέτυς Λιβανού στο κοινωνικό δράμα "Η Αμαρτία της Ομορφιάς". Ο Φίνος επιμένει και παρά τους αρχικούς δισταγμούς της η Τασσώ εισπράττει τριπλάσια αμοιβή από αυτή που έπαιρνε για κάθε της εμφάνιση και η τελευταία της συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ της χαρίζει μια ακόμη επιτυχία.
Ρόλος ζωής στην "Αμαρτία της Ομορφιάς". Μαζί της ο Λευτέρης Βουρνάς και ο Νίκος Γαλανός.
Δίπλα στην ενασχόληση της με την υποκριτική η Τασσώ Καββαδία ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις ξένων λογοτεχνικών και θεατρικών έργων ενώ πολύχρονη υπήρξε και η συνεργασία της με την ΕΙΡ.
Έσβησε στις 18 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 89 χρονών.
Με τη Γκόλφω Μπίνη και τη Ζωή Λάσκαρη στη "Στεφανία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ