Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Τα Κινηματογραφικά του Απόστολου Καλδάρα

Με την ίδρυση της Κλακ Φιλμ γεννήθηκαν στον ελληνικό κινηματογράφο οι ταινίες των 20 - 30 - 40 - 160 τραγουδιών ανάμεσα στην πλοκή.
Θα μου πείτε πότε είχε πλοκή το έργο με τόσα τραγούδια. Κι όμως άπιστοι, ανάμεσα σε 96 τραγούδια ο Νίκος Ξανθόπουλος βρήκε τον πατέρα του στη Μικρά Ασία, αφήστε που μια άλλη φορά βρήκε τη μάνα του και την αδελφή του επίσης στη Μικρά Ασία, καθώς και έναν Θείο του στην Αλβανία με κρυοπαγήματα. Γενικώς ως πρωταγωνιστής ο Ξανθόπουλος ήταν αφηρημένος και όλο κάτι έχανε. Τη γυναίκα του, το παιδί του, το πόδι του, το μάτι του, το δεξί του χέρι, αλλά πάντα στο τέλος το έβρισκε. Μη κάνουμε λόγο και για τα αστείρευτα δάκρυα της Μάρθας Βούρτση που έτσι και τα εμφιάλωνε η Κλακ Φιλμ θα κέρδισε περισσότερα απ΄ότι για τις ταινίες. Πέντε χρόνια κράτησε αυτό.
Η Βούρτση ήταν σπουδαία ηθοποιός και στράφηκε στο Θέατρο. Ο Ξανθόπουλος δεν είχε τι άλλο να χάσει και αποσύρθηκε. Κάτι πήγε να κάνει ο Τόλης Βοσκόπουλος αλλά ήταν πολύ αργά. Είχε μπει ήδη η δεκαετία του 70.
Σήμερα που όλα αυτά μοιάζουν τόσο ξεπερασμένα και που η τηλεόραση επιμένει να μας τα θυμίζει, τα μόνα που αντέχουν στο χρόνο είναι τα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Αυτά που έμπαιναν ανάμεσα στην πλοκή, τις περισσότερες φορές για να μεγαλώσει η διάρκεια της ταινίας. Τραγούδια που είτε τα είχαν έτοιμα, είτε τα έφτιαχνε για τις ανάγκες της ταινίας, τραγούδια για τα οποία σπανίως εισέπρατε χρήματα, τραγούδια όμως που σήμερα αντέχουν στο χρόνο, έχουν την πατίνα του κλασικού και την σφραγίδα ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού. Του Απόστολου Καλδάρα.
Το 1990 με την εμφάνιση των ιδιωτικών καναλιών οι ελληνικές ταινίες εξασφαλίζουν πολύ μεγάλες ακροαματικότητες και οι δισκογραφικές εταιρείες βγάζουν σε βινύλιο και cd όλα τα κινηματογραφικά τραγούδια. Ανάμεσα σε αυτούς τους δίσκους κυκλοφορεί από τη Minos EMI η συλλογή με τα κινηματογραφικά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Σας την παραθέτω:

Πρώτο Μέρος:

1.Μη τα φιλάς τα μάτια μου - Βίκυ Μοσχολιού (από την ταινία "Δακρυσμένα Μάτια")
2.Αφού αμαρτήσανε τα δυο σου χείλη - Γρηγόρης Μπιθικώτσης (από την ταινία "Καρδιά μου Πάψε να Πονάς")
3.Στα βουνά δε πάνε οι πόνοι - Μανώλης Αγγελόπουλος - Αννούλα (από την ταινία "Έχω δικαίωμα να σ΄αγαπώ")
4.Βρήκα Αγάπη μου εσένα" - Μανώλης Αγγελόπουλος - Φούλη Δημητρίου (από την ταινία "Καρδιά μου Πάψε να Πονάς")
5.Πετραδάκι - Πετραδάκι - Μανώλης Μενιδιάτης (από την ταινία Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί")
6.Στη Παναγιά ορκίστηκα - Φούλη Δημητρίου (από την ταινία "Με πόνο και με δάκρυα")
7.Ρίξε στο γυαλί Φαρμάκι - Μανώλης Αγγελόπουλος  (από την ταινία "Καρδιά μου Πάψε να Πονάς")
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεύτερο Μέρος:

1.Τα καλά όλου του κόσμου - Χαρούλα Λαμπράκη (από την ταινία "Ξεριζωμένη Γενιά")
2.Ένα αστέρι πέφτει - πέφτει (από την ταινία "Απόκληροι της Κοινωνίας")
3.Από που ν΄αρχίσω - Φούλη Δημητρίου (από την ταινία "Με πόνο και με δάκρυα")
4.Φεύγεις Καλέ μου - Φούλη Δημητρίου (από την ταινία "Με πόνο και με δάκρυα")
5.Περιφρόνα με γλυκιά μου - Μιχάλης Μενιδιάτης (από την ομώνυμη ταινία)
6.Καλή τύχη - Μανώλης Αγγελόπουλος (από την ταινία "Ξεριζωμένη Γενιά")
7.Στ΄Αποστόλη το Κουτούκι - Γρηγόρης Μπιθικώτσης (από την ταινία "Καρδιά μου Πάψε να Πονάς")
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ