Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Μάνος Λοϊζος: Μπετόβεν & Μπουζούκι" (1965) ανέκδοτο OST

Το 1965 ο Ορέστης Λάσκος παρουσιάζει τη χαριτωμένη μουσική κωμωδία "Μπετόβεν και Μπουζούκι", με πρωταγωνιστές τους Μίμη Φωτόπουλο, Νίκο Σταυρίδη, Γιάννη Γκιωνάκη, Σταύρο Παράβα (για μια ακόμη φορά ερμηνεύει το Φίφη), το Σωτήρη Μουστάκα, το Χάρη Παναγιώτου και τη Μπεάτα Ασημακοπούλου. Ηθοποιούς δηλαδή, που συνήθως χρησιμοποιούσε ο Λάσκος κυρίως στα χρόνια της συνεργασίας του με την κινηματογραφική εταιρεία Ρουσσόπουλοι - Λαζαρίδης - Σαρρής και Ψαράς.
Πέρα από την παρουσία όλων αυτών των ηθοποιών η ταινία διαθέτει ένα ακόμη προσόν. Τη μουσική της επένδυση υπογράφει ο Μάνος Λοΐζος που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της σύνθεσης. Για τη συγκεκριμένη ταινία ο Λοΐζος γράφει μεταξύ άλλων τα: "Καράβια Αλήτες", "Το Φεγγάρι έρημο", "Μικρός ο Κόσμος γύρω μου" και "Ένας πλάι στον άλλον". Τραγούδια που ενώ στο φιλμ ερμηνεύουν η πολυβραβευμένη Κλειώ Δενάρδου και ο ηθοποιός Χάρης Παναγιώτου, στη δισκογραφία πέρασαν με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου. Από τα υπόλοιπα τραγούδια ξεχωρίζουν η "Γαρουφαλιά" (ένα εύθυμο τραγούδι βασισμένο σε ορχηστρικό κομμάτι του συνθέτη) αλλά και το "Μας Γέλασες Παλιοζωή" (με στίχους της σπουδαίας Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου). Το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ και σας το παρουσιάζω με υλικό που άντλησα από την έκδοση της ταινίας σε dvd.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το "Μπετόβεν και Μπουζούκι" έκανε πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου 1965 και έκοψε 273.886 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής σε Αθήνα, Πειραιά και Προάστια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ