Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Σταμάτης Σπανουδάκης: Άγγελος (1982) OST

Ο "Άγγελος" είναι η πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας, τους τραβεστί και τις κακόφημες πιάτσες. Βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός προκαλεί ακόμη και την αντίδραση του πολιτικού κόσμου, όταν ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός απευθύνεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ζητά τη χρηματοδότηση του, για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα.
Το στόρι βασίστηκε στην ιστορία του Γιώργου Ρούσσου, ο οποίος το 1976 σκότωσε τον εραστή του επειδή προσπαθούσε να τον εξωθήσει στην πορνεία. Τον "Άγγελο" ερμηνεύει μοναδικά ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Μιχάλης Μανιάτης ενώ το ρόλο του εραστή παίζει ο γοητευτικός Διονύσης Ξάνθος, ο οποίος τον ίδιο χρόνο είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Γιώργου Λαζαρίδη "Ο Ζιγκολό της Αθήνας". Άλλη μια ταινία η οποία ασχολήθηκε με θέματα ταμπού για την κοινωνία της δεκαετίας του 80.
Σκηνές σαν αυτή ταράζουν την ελληνική κοινωνία. Ο Μιχάλης Μανιάτης και ο Διονύσης Ξάνθος συγκλονίζουν κοινό και κριτικούς με τις ερμηνείες τους!!!
Από το υπόλοιπο καστ της ταινίας ξεχωρίζουν η Ελένη Κούρκουλα, η Μαρία Αλκαίου, ο Βασίλης Τσάγκλος, ο Παύλος Κοντογιανίδης, ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Κατερίνα Χέλμη.
Ο "Άγγελος" έκανε πρεμιέρα αρχικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και Α΄ανδρικού ρόλου. Το 1983 στις Κάννες δέχτηκε αρνητικές κριτικές, ενώ πιο αρνητική ήταν η αντιμετώπιση της στο Φεστιβάλ του Σικάγου, με τα μέλη των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων να κάνουν λόγο για μια κακή ταινία, η οποία ταυτίζει τον ομοφυλόφιλο με το δολοφόνο.
Ο Μιχάλης Μανιάτης και η Ελένη Κούρκουλα  στην ταινία "Άγγελος". Η ερμηνεία της Ελένης ως άτομο με ειδικές ανάγκες, αφήνει άφωνους όλους όσους είδαν την ταινία!!!
Στις αίθουσες των Αθηνών ο "Άγγελος" κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου 1982 φτάνοντας τα 300.000 εισιτήρια σε Αθήνα, Πειραιά και Προάστια. Αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για μια ταινία με ένα τόσο δυνατό θέμα που την εποχή εκείνη κάποιοι δε τολμούσαν ούτε να το συζητήσουν.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικούς, ο οποίος κατάφερε να "παντρέψει" τη Βυζαντινή με τη σύγχρονη μουσική.
Το σάουντρακ κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της ταινίας από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ