Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ο τεράστιος...Γιώργος Παππάς!!!

Ότι και αν γράψει κάποιος για το Γιώργο Παππά, σίγουρα θα είναι πολύ λίγο μπροστά στο τεράστιο ταλέντο αυτού του Θεατρίνου, που ήρθε, μας μάγεψε και έφυγε νωρίς!
Γιος του αξιόλογου δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παππά και της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου (γνωστή με το ψευδώνυμο "Μυρτιώτισσα", γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε να σπουδάζει Γεωπονία στη Γαλλία αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε καθώς επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε σε υψηλόβαθμη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το 1931 ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, με το έργο του Μωμ "Κύκλος" που είχε ανεβάσει ο θίασος του Μήτσου Μυράτ. Το ταλέντο του μαγεύει κοινό και κριτικούς και ο Γιώργος Παππάς ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής συνεχίζει την πορεία του στο θέατρο συνεργαζόμενος με την Κυβέλη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τη Βάσω Μανωλίδου, τον Αιμίλιο Βεάκη και το Νίκο Δενδραμή. Σύντομα κατακτά τη θέση του πρωταγωνιστή του Βασιλικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του οποίου θα διδάξει την υποκριτική.
Με το τέλος του πολέμου θα συνεργαστεί θεατρικά με την Κυρία Κατερίνα και την Έλλη Λαμπέτη. Στη δεκαετία του 50, θα γυρίσει και μια σειρά από ταινίες που ευτυχώς θα αποτυπώσουν και θα περάσουν και στις επόμενες γενιές το ταλέντο του. Αξίζει να αναφέρουμε τα φιλμ: "Κυριακάτικο Ξύπνημα"(1953), "Η Άγνωστος" (1956), "Το Τελευταίο Ψέμα" (1958) και "Ο Άνθρωπος του Τρένου" (1958).
Ο Γιώργος Παππάς με την εγγονή της Κυβέλης, Βάνα Φιλιππίδου, στην "Άγνωστο" της Φίνος Φιλμ.
Η προσωπική του ζωή κρατήθηκε πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, από το θάνατο του, η Τζένη Καρέζη είχε αναφερθεί στον ηθοποιό που την είχε επηρεάσει όχι μόνο ως θεατρίνα αλλά και ως άνθρωπο. Το ίδιο γοητευμένη δήλωνε και η Μελίνα Μερκούρη.
Ψυχικά και σωματικά ταλαιπωρημένος από τον καρκίνο έσβησε την Άνοιξη του 1958, στα 55 του χρόνια αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον Ελληνικό Πολιτισμό, αφού σίγουρα είχε πολλά ακόμα να δώσει. Η μορφή του, η γοητεία του, το βλέμμα του, το ύφος του αλλά και το αρχοντικό παρουσιαστικό του καταγράφηκαν έστω και σε ελάχιστες ταινίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ