Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Κωστή Παλαμά - Δύο Κύκλοι (1971)

Ο Κωστής Παλαμάς, από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, πρόσφερε τα μέγιστα στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Απόλυτος κυρίαρχος στην εποχή του, καταπιάστηκε με όλα τα είδη λόγου καθώς πέρα από τα ποιήματα του έγραψε πεζά, θεατρικά και φυσικά υπήρξε σπουδαίος κριτικός της Λογοτεχνίας.
Το 1971 ο μουσικοσυνθέτης Βασίλης Αρχιτεκτονίδης παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά με τον τίτλο "Δύο Κύκλοι". Ένας δίσκος βινυλίου χωρισμένος σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει μελοποιημένη, την ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά "Τάφος". Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από τον ποιητή το 1898, με αφορμή το θάνατο του γιου του Άλκη. Η δεύτερη πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα από διάφορες συλλογές του ποιητή αλλά κυρίως από το "Δωδεκάλογο του Γύφτου". Τα "τραγούδια" ερμηνεύει ο Κώστας Καραγιάννης με τη συνοδεία χορωδίας ενώ κυρίαρχο μουσικό όργανο στη μελοποίηση του συνθέτη είναι το μπουζούκι.
Το συγκεκριμένο μουσικό έργο κυκλοφόρησε από την εταιρεία Music Box και δεν επανεκδόθηκε ποτέ.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ