Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Μάνος Χατζιδάκις: Μανταλένα (1960) OST

Για πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη και μια από τις καλύτερες της Φίνος Φιλμ. Όχι άδικα βέβαια αφού η ερμηνεία της θεωρείται συγκλονιστική.
Η "Μανταλένα" γυρίστηκε σε μια ιδιαίτερη περίοδο της καλλιτεχνικής πορείας της Εθνικής μας Σταρ. Ήταν καλοκαίρι του 1960 όταν η Αλίκη είχε ολοκληρώσει τη δεύτερη σεζόν συνεργασίας με το Θεατράνθρωπο Κώστα Μουσούρη και αμέσως αποδέχτηκε το σενάριο της "Μανταλένας". Μια νησιώτικη ηθογραφία γραμμένη από το Γιώργο Ρούσσο. Η Αλίκη αλλά και όλο το συνεργείο της Φίνος Φιλμ μετακομίζουν στην Αντίπαρο, ένα μικρό βραχώδες νησί του Νοτίου Αιγαίου στην καρδιά των Κυκλάδων. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ταινία γυρίζεται εξολοκλήρου εκτός Αθηνών. Το απομονωμένο νησί ζούσε εκείνο το διάστημα στο ρυθμό των γυρισμάτων και οι κάτοικοι ανταποκρίνονταν απόλυτα στις ανάγκες της ταινίας. Μάλιστα σε κάποιο από τα γυρίσματα η Αλίκη είχε ένα σοβαρό ατύχημα το οποίο θα μπορούσε να της στερήσει τη ζωή. Συγκεκριμένα, στη σκηνή που η Αλίκη τσακώνεται στις βάρκες με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, χάνει την ισορροπία της και πέφτει άτσαλα στο νερό ανάμεσα στις δυο βάρκες, χτυπώντας δυνατά το κεφάλι της στην κουπαστή. Η ηθοποιός έχασε τις αισθήσεις της, το γύρισμα διακόπηκε και επικράτησε πανικός, καθώς πολλοί από τους παρευρισκομένους πίστεψαν ότι η πρωταγωνίστρια πέθανε. Τελικά, η Αλίκη συνήλθε αλλά η σκηνή δεν γυρίστηκε ξανά, με αποτέλεσμα η σκηνή του ατυχήματος να είναι αυτή που έπαιξε τελικά στους κινηματογράφους, αλλά κάνεις από τους θεατές δεν το πήρε χαμπάρι.
Η περίφημη σκηνή που λίγο ακόμη θα στοίχιζε τη ζωή της Αλίκης...
Εκτός από το ζευγάρι Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Παντελής Ζερβός, ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Θανάσης Βέγγος, η Σμάρω Στεφανίδου, η Δέσπω Διαμαντίδου, η Καίτη Λαμπροπούλου, ο Γιώργος Δαμασιώτης, ο Περικλής Χριστοφορίδης, ο Θάνος Τζενεράλης, η Μαίρη Μεταξά, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος και ο μικρός Βασιλάκης Καΐλας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του μύθου έχουν και πέντε κορίτσια από την Αντίπαρο: η Γεωργία, η Κορνελιώ, η Χρησώ, η Ποθητώ και το Παρασκευώ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντίνος Δημόπουλος και τη φωτογραφία ο Walter Lassaly. Η "Μανταλένα" είναι η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε με το σύγχρονο ήχο των μηχανημάτων Nagra.
Τα αδέλφια της "Μανταλένας"...

Η Αλίκη με τον κινηματογραφικό της πατέρα, το Λαυρέντη Διανέλλο
Η ηχοληψία έγινε από το Μίμη Κασιμάτη ενώ τη μουσική και τα τραγούδια του φιλμ υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις. Στο σάουντρακ ακούγονται δυο από τα ωραιότερα τραγούδια του συνθέτη, το "Θάλασσα Πλατιά" και το "Μεσ΄σ΄αυτή τη βάρκα". Κομμάτια που ο Χατζιδάκις τα ηχογράφησε αρχικά με τη Νανα Μούσχουρη και το αρχικό γύρισμα τελείωσε με τη φωνή της. Ωστόσο μόλις επέστρεψαν όλοι στην Αθήνα η φωνή αντικαταστάθηκε από τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ολοκληρωμένο το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε το 1990 και επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο το 2015, από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra.

Πρώτο Μέρος:

  Δεύτερο Μέρος:

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Η "Μανταλένα" συμμετείχε και στο Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (που τότε ονομαζόταν Εβδομάδα Κινηματογράφου) και απέσπασε τρία βραβεία: σεναρίου στο Γιώργο Ρούσσο, Α΄γυναικείου ρόλου στην Αλίκη και Β΄ανδρικού ρόλου στο Παντελή Ζερβό. Απίστευτο και αδύνατο σε περιγραφή το τι έγινε με την άφιξη της Αλίκης στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας, εν συνεχεία στο ξενοδοχείο, στο σταθμό τηλεόρασης της Έκθεσης και μετά έξω και μέσα στον κινηματογράφο "Ολύμπιον". Ένα αμέτρητο πλήθος έξαλλο, που καμιά αντίσταση δε μπορούσε να το συγκρατήσει.
Η Κατίνα Παξινού, μέλος της κριτικής επιτροπής στο Α΄φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου, απονέμει στην Εθνική μας Σταρ το βραβείο ερμηνείας για τη "Μανταλένα".
Η ταινία συμμετείχε και στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ η πρεμιέρα της στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου 1960 είναι ένας θρίαμβος, αφού κατακτά τη δεύτερη θέση στον πίνακα των εισπράξεων, με πρώτη την "Αλίκη στο Ναυτικό".
Σε διάλειμμα από τα γυρίσματα της "Μανταλένας". 

Σταύρος Κελεσίδης, Γιώργος Ρούσσος, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Μάνος Χατζιδάκις στα σοκάκια της Αντίπαρου...

Διαφημιστικό υλικό για την προώθηση της ταινίας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ