Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Γιάννης Μαρκόπουλος - Ερωτόκριτος (1975 - 76)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Με έντονες τις επιδράσεις στο έργο του, από τη μουσική της Κρήτης, πολύ φυσικό άλλωστε αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει προσφέρει ένα τεράστιο μουσικό έργο, υπηρετώντας κυρίως το έντεχνο τραγούδι αλλά γράφοντας και μουσική για συμφωνική ορχήστρα, για τον κινηματογράφο και το Θέατρο.
Το 1975 ο Μαρκόπουλος γράφει μουσική και τραγούδια για την παράσταση "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου, που ανεβάζει το Αμφι - Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Ήταν η πρώτη παράσταση του Θεατρικού αυτού σχήματος (η πρεμιέρα έγινε στις 1 Νοεμβρίου ΄75) στην οποία συμμετείχαν αξιόλογοι ηθοποιοί όπως ο Νίκος Μπουσδούκος, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Ρήγας Αξελός, ο Δημήτρης Πιατάς και η Λήδα Τασοπούλου (σύντροφος ζωής του Σπύρου Ευαγγελάτου).
Το έργο, ιδιαίτερα δημοφιλές αναφέρεται στον έρωτα δυο νέων του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. Μια αγάπη πιο δυνατή από τις διάφορες αντιξοότητες που συνάντησε στο δρόμο της, λόγω της διαφορετικής κοινωνικής καταγωγής των δύο νέων. Στο χώρο της μουσικής ο "Ερωτόκριτος" ενέπνευσε πολλές συνθέσεις, στο πέρασμα των χρόνων, αρκεί να θυμηθούμε το Νίκο Μαμαγκάκη το 1964 (ο συνθέτης επανήλθε πολλές φορές στο κείμενο κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του στη δισκογραφία) και φυσικά το Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος το 1974 ηχογράφησε με το Νίκο Ξυλούρη ένα τραγούδι από τον "Ερωτόκριτο". Τα τραγούδια της Παράστασης του Αμφι - Θεάτρου ερμηνεύονται από τους ίδιους τους ηθοποιούς, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έπαιζαν και τα όργανα της ορχήστρας. Το μουσικό αυτό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου κυκλοφόρησε το 1976 σε 7ιντσο δισκάκι με τους κριτικούς της εποχής να κάνουν λόγο για "πρόχειρες μουσικές σημειώσεις του συνθέτη".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ