Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Φτωχαδάκια Και Λεφτάδες (1961) OST

Ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν ότι η κωμωδία του Ορέστη Λάσκου "Φτωχαδάκια Και Λεφτάδες" ξεκίνησε να γυρίζεται ως παραγωγή της Φίνος Φιλμ αλλά λίγο πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων ο Φίνος αποχώρησε από την παραγωγή (άγνωστοι οι λόγοι) και ο Ορέστης Λάσκος βρήκε "καταφύγιο" στην εταιρεία "Ρουσσόπουλοι, Λαζαρίδης, Σαρρής και Ψαρράς". Η συγκεκριμένη εταιρεία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής ταινιών στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 60. Διαλύθηκε το 1967 αφού είχε ήδη προσφέρει στο κοινό μεγάλικες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες.
Το "Φτωχαδάκια Και Λεφτάδες" γυρίστηκε από το Λάσκο βασισμένο στο θεατρικό έργο του Νίκου Τσιφόρου "Γάντι και Σαρδέλα". Πρωταγωνιστές ήταν ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Νίκος Σταυρίδης, δοκιμασμένο ήδη δίδυμο επιτυχίας. Δίπλα τους η Σμαρούλα Γιούλη, η σύζυγος του Λάσκου Μπεάτα Ασημακοπούλου, η Ζωή Φυτούση, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Χρήστος και η Νίτσα Τσαγανέα, ο Θάνος Τζενεράλης, η Ελένη Χαλκούση, ο Γιώργος Ολύμπιος και ο ανερχόμενος Ερρίκος Μπριόλας.
Τις μουσικές γέφυρες της ταινίας γράφει ο Μίμης Πλέσσας, ενώ ακούγεται το "Αν σ΄αρνηθώ", ένα από τα πιο πολυτραγουδισμένα τραγούδια του συνθέτη, με στίχους της Δανάης Στρατηγοπούλου. Στο φιλμ το ερμηνεύει ο Κώστας Χατζής, στα πρώτα του βήματα. Στη σκηνή που το ερμηνεύει ο Χατζής εμφανίζεται με ένα κίτρινο σακάκι που του το είχε δανείσει ο σπουδαίος Γιάννης Φλερύ.
Πέρα από την υπέροχη μουσική του Πλέσσα στην ταινία εμφανίζονται οι "Αριστοκράτες" του λαϊκού μας τραγουδιού Μανώλης Χιώτης και Μαίρη Λίντα. Το μυθικό ζευγάρι ερμηνεύει τις "Περασμένες μου αγάπες" (μεγάλο σουξέ με στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου) αλλά και το ομώνυμο τραγούδι του φιλμ ενώ υπάρχει και ένας διάλογος του Χιώτη με τους Πρωταγωνιστές.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το "Φτωχαδάκια Και Λεφτάδες" έκανε πρεμιέρα στις 6 Μαρτίου 1961 και συγκέντρωσε 49.318 θεατές στις αίθουσες Α΄ προβολής. Στην επαρχία έκανε καριέρα με τον τίτλο "Μοντέρνοι Αριστοκράτες". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ