Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Πέθανε ο Χριστόδουλος Χάλαρης, δημιουργός του δίσκου «Δροσουλίτες» με τον Χρύσανθο


Μια σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Μεγαλωμένος σε κρητική οικογένεια παραδοσιακών μουσικών, αγάπησε βαθιά τη βυζαντινή μουσική και ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες συνθέτες και μουσικολόγους που σπούδασε στο Παρίσι – τα αντικείμενα με το οποία ασχολήθηκε ήταν τα μαθηματικά, η κυβερνητική και ο μουσικός αυτοματισμός.
Ο Χριστόδουλος Χάλαρης δημιούργησε την Ορχήστρα Παλαιών Παραδοσιακών και Πρότυπων Οργάνων και παρουσίασε την κοσμική βυζαντινή μουσική. Κατά γενική ομολογία αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας είναι ο εμβληματικός δίσκος Δροσουλίτες, θρύλοι και θρήνοι του Νίκου Γκάτσου.
Το έργο αυτό ήταν το διαβατήριο του Χρύσανθου για τις μπουάτ και το ευρύτερο κοινό· ο Πόντιος τραγουδιστής με την ασυνήθιστη φωνή ανακαλύφθηκε από τον Χριστόδουλο Χάλαρη το 1974, και έναν χρόνο μετά μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη έδωσαν αξεπέραστα μέχρι και σήμερα τραγούδια. Επιπλέον, η δυτικοφανής, γεμάτη ένταση και συναίσθημα μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη με ορχήστρα από ποντιακή λύρα και μεγάλυρα, βιολί, σαντούρι, κανονάκι, πνευστά, κρουστά, τζουρά, γούτι, ρεμανέ, κεμανέ και βιόλα έχει αφήσει το στίγμα της, μαζί φυσικά με τα λόγια του Νίκου Γκάτσου.
Δισκογραφικά η πιο δημιουργική περίοδος του Χριστόδουλου Χάλαρη ήταν η δεκαετία του 1970 κατά την οποία έδωσε μια αξιόλογη σειρά κύκλων τραγουδιών, όπως τον Τροπικό της Παρθένου με το Νίκο Ξυλούρη και τη Δάφνη Ζούνη, την Ακολουθία με το Γιάννη Κακουλίδη, το Νίκο Ξυλούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη και το Χρύσανθο σε έκτακτη συμμετοχή, και τον μελοποιημένο Ερωτόκριτο.
Εκτός από το τρίτομο έργο Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής μουσική που παρουσιάστηκε το 2018, τη δεκαετία του 1980 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία Orata στον κατάλογο της οποίας υπάρχουν σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου. Έργο ζωής, άλλωστε, ήταν η ανακάλυψη και η αποκρυπτογράφηση μεσαιωνικών χειρογράφων βυζαντινής μουσικής, ενώ παράλληλα δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο Αρχαίων και Βυζαντινών Οργάνων.
Τέλος, ο Χριστόδουλος Χάλαρης σποραδικά έγραψε μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ (ξεχωρίζουν οι συνεργασίες με το Θεόδωρο Αγγελόπουλο στο φιλμ Μεγαλέξαντρος και με το Νίκο Παπαδάκη στο κοινωνικό δράμα Η φωτογραφία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ