Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Φαίδων Γεωργίτσης: Ένας ταλαντούχος...γόης του Ελληνικού Σινεμά!

Ήταν φοιτητής ο Φαίδων Γεωργίτσης όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο. Ένα μικρό πέρασμα στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή",  ήταν αρκετό για να τον προσέξουν όλοι με αρκετό ενδιαφέρον. Δυο χρόνια μετά, ήταν ο πρωταγωνιστής στον "Ουρανό" του Τάκη Κανελλόπουλου και το 1963 περνά τις πύλες της Φίνος Φιλμ έχοντας σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό δράμα "Ίλιγγος", δίπλα στη Ζωή Λάσκαρη. Η συνέχεια ήταν καταιγιστική αφού την επόμενη δεκαετία θα πρωταγωνιστήσει σε κωμωδίες και δράματα κατακτώντας το γυναικείο κοινό, όχι μόνο με το υποκριτικό του ταλέντο αλλά και με τη γοητεία του.
Ο Φαίδων γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1939 στην Αθήνα. Άρχισε να φοιτά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αλλά γρήγορα τα παράτησε και σπούδασε στις Δραματικές Σχολές του Θεάτρου Τέχνης, του Σπύρου Βαχλιώτη και του Πέλου Κατσέλη και λίγο αργότερα στο London Scool Of Film TechniqueΗ πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1963 στο έργο «Νεκροί χωρίς Τάφο» με το θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά, ενώ έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Μίνωα Βολανάκη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Από τη θεατρική του συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη χειμερινή περίοδο 1978-79, στο "Καμπαρέ". Στη φωτογραφία μαζί τους ο Δάνης Κατρανίδης και ο Μάκης Πανώριος.
Στον κινηματογράφο μετά τον "Ίλιγγο" θα ακολουθήσει ο ρόλος του στα "Κόκκινα Φανάρια" του Βασίλη Γεωργιάδη, με τον οποίο θα συνεργαστεί και στο αγροτικό δράμα "Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο". Η συνεργασία του όμως με το Γιάννη Δαλιανίδη θα του χαρίσει τον τίτλο του σταρ του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο κορυφαίος Σκηνοθέτης θα του φτιάξει ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό πρόσωπο και θα τον επιβάλλει ως ζεν πρεμιέ και εραστή μέσα από μια σειρά ταινιών κάθε είδους. Από τη συνεργασία του με το Δαλιανίδη, αξίζει να αναφέρουμε τα φιλμ: "Οι Θαλασσιές οι Χάντρες", "Μια Κυρία στα Μπουζούκια", "Γοργόνες και Μάγκες", "Νύχτα Γάμου", "Το Παρελθόν μιας Γυναίκας", "Όταν η Πόλις Πεθαίνει", "Όλγα, Αγάπη μου"  και "Ένας Ιππότης για τη Βασούλα". Ωστόσο εντός της Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε και με το Ντίνο Δημόπουλο στις ταινίες "Οι Εχθροί" και "Πυρετός στην Άσφαλτο"
"Οι Εχθροί"(1965) του Ντίνου Δημόπουλου. Με την Κατερίνα Χέλμη.

"Το Παρελθόν μιας Γυναίκας"(1968) των Δαλιανίδη - Φώσκολου.

Το 1967 ο Φαίδων Γεωργίτσης παντρεύεται με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη. Κουμπάρος τους ο Γιάννης Δαλιανίδης. Μαζί θα εμφανιστούν στην ταινία "Νύχτα Γάμου" ενώ θα δημιουργήσουν και θίασο, ανεβάζοντας αξιόλογα έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Η συνεργασία τους επί σκηνής θα λήξει μαζί με το γάμο τους και ο ίδιος ο ηθοποιός θυμάται χρόνια αργότερα: "Με τη Μπέτυ γίναμε ζευγάρι στη σχολή κι αργότερα παντρευτήκαμε. Δεν ταιριάζαμε όμως ως χαρακτήρες. Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίνμπεργκ. Το βαθύτερο ρήγμα στη σχέση μας όμως ήταν όταν αποφάσισε, χωρίς να με ρωτήσει, να ρίξει το παιδί μας. Εκείνη είχε ήδη ένα γιο και δεν ήθελε άλλο παιδί. Εγώ όμως ήθελα οικογένεια, παιδιά. Μετά από αυτό η σχέση είχε ξεφτίσει. Χωρίσαμε τρία χρόνια αργότερα...".
Από τον κινηματογραφικό τους γάμο, στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Νύχτα Γάμου"(1967).
Πέρα από τη συνεργασία του με το Φίνο στα χρόνια του 60, ο Φαίδων συνέχισε την παρουσία του στη μεγάλη οθόνη και τις επόμενες δεκαετίες με πιο αξιόλογες τις ταινίες: "Παύλος Μελάς", "Κραυγή Γυναικών", "Η Καγκελόπορτα", "Ο Σεξοκυνηγός" και "Κατάσκοπος Νέλη"Σημαντική ήταν και η παρουσία του Φαίδωνα Γεωργίτση και στην τηλεόραση με συμμετοχές σε θρυλικές τηλεοπτικές σειρές όπως το "Γιούγκερμαν" και "Οι Πανθέοι" του Βασίλη Γεωργιάδη, "Η Λάμψη" και το "Καλημέρα Ζωή" του Νίκου Φώσκολου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ