Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Κώστας Καπνίσης: Η Γυνή να φοβήται τον Άνδρα(1965) ανέκδοτο OST

Ένας αυστηρός φαλλοκράτης, υπάλληλος υπουργείου, σε πείσμα της κοινωνίας του 60, συζεί χωρίς γάμο με μια όμορφη αλλά αμόρφωτη κοπέλα. Κάποια στιγμή και μετά από πιέσεις που δέχεται από τους φίλους του αποφασίζει να τη παντρευτεί. Μετά το μυστήριο η συμπεριφορά της νύφης αλλάζει (επακόλουθο της πίεσης που δεχόταν τόσα χρόνια) και σύντομα καταλήγουν σε διαζύγιο. Χρόνια μετά ξανασυναντιούνται και ανακαλύπτουν ότι έχουν ξεχάσει κάθε κακή στιγμή οπότε ξανασμίγουν και πάλι. Αυτό είναι το βασικό στόρι της ταινίας "Η Γυνή να φοβήται τον άνδρα", της τελευταίας ταινίας που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Γιώργος Τζαβέλλας. Ένας από τους θεμελιωτές του Ελληνικού κινηματογράφου, ένας ολοκληρωμένος δημιουργός. Για τη συγκεκριμένη ταινία ο Τζαβέλλας είχε πει στην εφημερίδα "Το Βήμα": "Φιλοδοξία μου είναι να δημιουργήσω μια ρωμέικη σάτιρα, χωρίς θεατρικές καταβολές, μια σάτιρα με βαθιές ανθρώπινες ρίζες". Και μάλλον τα κατάφερε μια χαρά. Σε μια εποχή που όλα στην Ελλάδα άλλαζαν, ακόμα και ο Ελληνικός Κινηματογράφος, εκείνος μέσα από τα καρέ της ταινίας μας έδωσε την εικόνα της Αθήνας της αντιπαροχής και του γκρεμίσματος.
Η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Τζαβέλλας σε διάλειμμα από τα γυρίσματα της ταινίας. 
Το στόρι του έργου ήταν βέβαια γνωστό στο Αθηναϊκό κοινό, καθώς αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Βασίλη Λογοθετίδη στο θέατρο, το 1959. Το 1964, χρονιά γυρίσματος της ταινίας, η εταιρεία "Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης" είναι η σοβαρότερη εταιρεία παραγωγής μετά τη Φίνος Φιλμ. Προτείνει στο Τζαβέλλα να μεταφέρει ο ίδιος το έργο του στο σινεμά, με πρωταγωνιστές τη Μάρω Κοντού (καθιερωμένη ήδη στον κινηματογράφο και το θέατρο) και το Γιώργο Κωνσταντίνου, στον  πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στη μεγάλη οθόνη. Οι δύό τους υπήρξαν "ζευγάρι" την ίδια χρονιά και στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Η Σοφερίνα". Παρά την άψογη ερμηνεία τους εισπρακτικά το φιλμ δεν τα πήγε και τόσο καλά. Ο μαθημένος σε εισπρακτικά ρεκόρ στα χρόνια του 50, Γιώργος Τζαβέλλας, ένιωσε πίκρα με τα 297.273 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Αυτό βέβαια σήμερα έχει ελάχιστη σημασία αφού το κοινό στα κατοπινά χρόνια έδωσε στην ταινία τη θέση που της άξιζε στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου.
Η Μάρω Κοντού ως κυρία Κοκοβίκου με δόξα και τιμή!!!
 Από το υπόλοιπο καστ θα έπρεπε ίσως να αναφέρουμε τη Δέσπω Διαμαντίδου, την Κατερίνα Γώγου, το Σταύρο Ξενίδη, τη Λίλη Παπαγιάννη, την Τασσώ Καββαδία και το Λουκιανό Ροζάν που ερμήνευσε το ρόλο του Μιχαλάκη, τον έφορο φίλο του Γιώργου Κωνσταντίνου. Ένας αξιόλογος ηθοποιός με χαρακτηριστική φωνή και πολύ σωστή φωνητική άρθρωση.
Αρχικά ο σκηνοθέτης του φιλμ είχε ως πρόθεση του να ονομάσει την ταινία "Η Αστεφάνωτη". Σύντομα όμως απορρίφθηκε από τους παραγωγούς καθώς την ίδια εποχή μα αυτό τον τίτλο γύριζε ταινία και ο Νίκος Αβραμέας. Τη μουσική επένδυση υπογράφει ο Κώστας Καπνίσης, μουσικός ογκόλιθος της χώρας μας με τεράστια εμπειρία στην ορχηστρική μουσική.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

"Η Γυνή να φοβήται τον άνδρα" είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Πλάκα, και το σπίτι της "οικογένειας Κοκοβίκου" υπάρχει ακόμα και σήμερα,στην οδό Τριπόδων 32. Ένα παλιό οίκημα που χρονολογείται από το 1800, και χτίστηκε για να στεγαστεί σ΄αυτό η στρατιωτική διοίκηση των Τούρκων.
Από επίσκεψη μου στο σπίτι της οικογένειας Κοκοβίκου, το καλοκαίρι του 2014.
Το 2015 η ταινία. με άδεια των κληρονόμων του Τζαβέλλα έγινε...έγχρωμη. Η διαδικασία του χρωματισμού έγινε στη Φλόριντα των ΗΠΑ , από την εταιρεία WEST WING STUDIOS και κράτησε περίπου μισό χρόνο. Το αποτέλεσμα σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι, ενώ χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση του Νίκου Μαστοράκη που έκανε λόγο για ένα τερατούργημα!
Τέλος αξίζει ίσως να αναφέρουμε ότι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην ταινία του "Αν..."(2012) ξαναζωντανεύει το ζεύγος Κοκοβίκου Χωρίς να αποτελεί ριμέικ, η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ως Ελένη και Αντωνάκης, θα "παίξουν" τη γιαγιά και τον παππού της πρωταγωνίστριας, της Μαρίνας Καλογήρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ