Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Νίκος Μαμαγκάκης: Πρόσωπο με Πρόσωπο (1966) ανέκδοτο OST

Είναι λίγο δύσκολο να γράψει κανείς για την εξαιρετική ταινία του Ροβήρου Μανθούλη "Πρόσωπο με Πρόσωπο". Μια ταινία στην οποία το σενάριο είναι σχεδόν ανύπαρκτο ή αν θέλετε αποτελεί απλή πρόφαση για μια έξοχα μελετημένη παρείσφρηση νύξεων για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της τότε Ελλάδας. Είναι ίσως η μοναδική ελληνική ταινία, από καταβολής του ελληνικού κινηματογράφου, που δεν υστερεί καθόλου από τα ανάλογα πειράματα του μοντέρνου ευρωπαϊκού σινεμά.
Τα πάμπολλα σκηνοθετικά ευρήματα του Μανθούλη υπηρετούν με απόλυτη συνέπεια το θέμα, ενώ από τους ηθοποιούς ξεχωρίζουν ο Κώστας Μεσσάρας, πραγματική αποκάλυψη,  και η θαυμάσια καρατερίστα Θεανώ Ιωαννίδου που δείχνει στους θεατές το πληθωρικό της ταλέντο. Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Νίκος Μαμαγκάκης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους και καλλιεργημένους μουσουργούς της Ελλάδας. Λίγο πριν μπει στη Φίνος Φιλμ και γράψει μουσικές για μεγάλες εμπορικές ταινίες και κουβαλώντας ήδη ένα βραβείο για τη μουσική επένδυση της "Μονεμβασιά" του Γιώργου Σαρρή, γράφει υπέροχα οργανικά θέματα για αυτή την πειραματική ταινία του Ροβήρου Μανθούλη αλλά και ένα τραγούδι, το "Είναι Χαράματα", με στίχους του σκηνοθέτη. Το τραγούδι (ανέκδοτο δισκογραφικά) ερμηνεύει η αξέχαστη Μαριάννα Τόλη, η οποία στους τίτλους αλλά και στο διαφημιστικό υλικό εμφανιζόταν με το πατρικό της όνομα "Μαριάννα Δημοτάκη".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το "Πρόσωπο με Πρόσωπο" παρά τα διεθνή βραβεία που απέσπασε σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Φεστιβάλ, εισπρακτικά αφήνει αδιάφορο το κοινό καθώς συγκεντρώνει μόλις 89.569 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Μετά την εισπρακτική αποτυχία του φιλμ ο Ροβήρος Μανθούλης θα φύγει από την Ελλάδα και θα εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου και θα εργαστεί στη Γαλλική τηλεόραση.
Η Ελένη Σταυροπούλου σε σκηνή της ταινίας "Πρόσωπο με Πρόσωπο"
*Το φωτογραφικό υλικό είναι από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ