Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Χριστόδουλος Χάλαρης: Η Φωτογραφία (1986) OST

Μια ρεαλιστική αλλά και ερμητικά κλειστή ταινία ενός Έλληνα της Διασποράς, του Νίκου Παπατάκη, υπήρξε η "Φωτογραφία". Γυρισμένη το 1986, έχει ως κεντρικό ήρωα ένα νέο, ο οποίος κυνηγημένος από τη χούντα θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου και θα φιλοξενηθεί από έναν εργένη γουναρά συγγενή του. Η φωτογραφία μιας άσημης τραγουδίστριας που θα πιστέψει ο γουναράς πως είναι η αδερφή του νέου θα δημιουργήσει μια ατελείωτη σειρά παρεξηγήσεων με τραγικά αποτελέσματα.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Άρης Ρέτσος, ο Χρήστος Τσάγκας, η Ζωζώ Ζάρπα, η Δέσποινα Τομαζάνη, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και ο Γιάννης Τότσικας.
Η "Φωτογραφία" μας προσφέρει μια εντυπωσιακή εικόνα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επταετίας. Και παρότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται στη Γαλλική Πρωτεύουσα, η αίσθηση και η παρουσία της Ελλάδας ως τόπος έντονων αντιθέσεων, είναι κυρίαρχη.
Παρά τα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ η ταινία εισπρακτικά δεν τα πηγαίνει καλά. Άλλωστε στόχος του σκηνοθέτη δεν είναι τα εισιτήρια αλλά η δημιουργία ενός έργου που να απεικονίζει τη σκοτεινιά που σκέπαζε τη χώρα μας κατά τα χρόνια της χούντας μέσα από το κάτοπτρο της νοσταλγίας και την ερημιά της μετανάστευσης.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο οποίος ντύνει όλες τις δύσκολες σκηνές του έργου με υποβλητικού ύφους οργανικά θέματα αλλά και ένα τραγούδι ερμηνευμένο από την Έλια Φιλίππου, σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του φιλμ (15 Ιανουαρίου ΄86) από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ