Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Νίκος Μαμαγκάκης: Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη (1968) OST

Μια ταινία που ακόμα και σήμερα βλέπεται ευχάριστα είναι η μουσική κωμωδία της Φίνος Φιλμ "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη". Μια ταινία γεμάτη από ατάκες, αναρωτιέμαι αν ακούστηκαν σε ένα φιλμ τόσες ατάκες μαζεμένες. Ιδιαίτερα ο Αθηνόδωρος Προύσαλης που αν και εμφανίζεται μόλις τρία λεπτά στη ταινία η κάθε λέξη του προκαλεί το γέλιο. Απίστευτη η φράση με την οποία αποκαλεί την πρωταγωνίστρια του φιλμ Μάρω Κοντού: "Τσιριμπίμ - Τσιριμπόμ" αλλά και το ουίσκι "Ο Γιάννης που πορπατάει" όταν αναφέρεται στο Johnny Walker. Εξαιρετικός και ο δευτεραγωνιστής Δημήτρης Νικολαΐδης ως απατεωνίσκος, δήθεν δάσκαλος Ελληνικών, που μαθαίνει τα δικά του ιταλικά στην επίσης γιαλαντζί Ιταλίδα Μάρω Κοντού. Για την ιστορία τα ιταλικά του Νικολαΐδη είναι στίχοι από την επιτυχία του Renato Carosone "Piccolissima Sereneta".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Γιάννης Βογιατζής, η Κατερίνα Γιουλάκη, η Καίτη Παπανίκα, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Ηλέκτρα Καλαμίδου, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο Δημήτρης Μαράς,  η Σιμόνη Ξυνοπούλου και φυσικά η Μάρω Κοντού στην καλύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση. Η σκηνοθεσία ήταν του Ντίνου Δημόπουλου ενώ το σενάριο ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη.
Ο Ντίνος Δημόπουλος καθοδηγεί την Καίτη Παπανίκα, που στο φιλμ ερμηνεύει τη Γαλλιδούλα Ρενέ, που ως ξελογιάστρα φέρνει πολλές φορές σε δύσκολη θέση το Γιάννη Βογιατζή.
Αρχικά ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να γίνουν γυρίσματα και στην Ιταλία, το Δικτατορικό καθεστώς των Συνταγματαρχών όμως απαγόρευσε την έξοδο του Αλέκου Αλεξανδράκη στη γειτονική χώρα λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων, κατεβάζοντας τον, στην κυριολεξία απ΄το αεροπλάνο, την τελευταία στιγμή.
Αθηνόδωρος Προύσαλης

Μάρω Κοντού

Εξώφυλλο με τη σκηνή του Strip Teaz της  Μάρως Κοντού

Ιδιαίτερη αναφορά θα έπρεπε να γίνει στην υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη, ο οποίος μέσα από το σάουντρακ της ταινίας μας χάρισε ένα από τα ωραιότερα κινηματογραφικά τραγούδια, το "Σκληρό μου Αγόρι" (με στίχους του Ντίνου Δημόπουλου) με την Πόπη Αστεριάδη. Υπέροχη και η Δέσποινα Σταυρουλάκη με το χασάπικο "Κι όλο ρωτώ" αλλά και το οργανικό θέμα που συνοδεύει το Strip Teaz της Μάρως Κοντού.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη" έκανε πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου 1968 και έκοψε 396.882 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής, κατακτώντας την 11η θέση ανάμεσα στις 108 ταινίες της σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ