Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ο Θανάσης Βέγγος στη Μακρόνησο...

Η Αριστερή δράση του Βασίλη Βέγγου είχε άμεσο αντίκτυπο και στο γιο του, το Θανάση Βέγγο. Όταν τον κάλεσαν να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, παρουσιάστηκε στην Κόρινθο, αλλά εκεί τον κράτησαν μόλις κάτι λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο. Ο Θανάσης ήρθε μπροστά στη σκληρή εκδικητικότητα του κράτους. Σύντομα παίρνει το δρόμο για τη Μακρόνησο με κάποιες ενδιάμεσες στάσεις στην Κερατέα, στο Μαρκόπουλο και στο Λαύριο. Εκεί μαζί με κάποιους άλλους είχε να αντιμετωπίσει την αγριότητα των κατοίκων οι οποίοι τους πετούσαν πέτρες, ξύλα και τους έβριζαν. Το μαρτύριο του Θανάση Βέγγου είχε ξεκινήσει. Έπρεπε να "πληρώσει" για την αντιστασιακή δράση του πατέρα του. Φτάνοντας στο απόλυτο κολαστήριο τη Μακρόνησο, ο Θανάσης έζησε τον εξευτελισμό και την τρομοκρατία. Έμαθε όμως να αντέχει στις κακουχίες, επιστρατεύοντας την αξιοπρέπεια και επενδύοντας στη συντροφική αλληλεγγύη. Ο γλυκύτατος αυτός άνθρωπος, νευρώδης και πεντακάθαρος, κουβαλούσε και έσπαγε πέτρες όλη μέρα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Παράλληλα όμως είχε την τύχη να συναντήσει ανθρώπους που αργότερα διέπρεψαν στην τέχνη, όπως ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Στα δύο χρόνια της παραμονής του στη Μακρόνησο, ο Θανάσης έκανε απλή θητεία στο ΒΕΤΟ (Β΄Ειδικό Τάγμα Οπλιτών). Ωστόσο υπήρχαν κι άλλα τάγματα, όπου οι εξόριστοι περνούσαν πιο δύσκολες μέρες. Το πιο "σκληρό" απ΄όλα ήταν το ΑΕΤΟ(Α΄Ειδικό Τάγμα Οπλιτών), που ήταν για βαρυποινίτες. Εκεί είχε συναντήσει το Μάνο Κατράκη, όπου τον είχε δει να τον βασανίζουν απάνθρωπα.
Ο Θανάσης Βέγγος μαζί με άλλους δύο "συναθλητές του" στη Μακρόνησο!
Η σκόνη ήταν μια από τις κληρονομιές που του άφησε η παραμονή του στη Μακρόνησο. Μαζί με άλλους έσκαβαν καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ. Ακόμη και η κατσαρόλα με τη μαγειρεμένη φασολάδα ήταν μέσα στη σκόνη. Η σκόνη έγινε ο μόνιμος εφιάλτης του Θανάση ακόμα και στα χρόνια που ακολούθησαν. Στο σπίτι του, στο καμαρίνι, στο πλατό ήταν πάντα με ένα ξεσκονόπανο και καθάριζε παντού!
* Το κείμενο περιέχει στοιχεία από τη βιογραφία του Θανάση Βέγγου όπως κυκλοφόρησε από τη σειρά "Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί" (Εφημερίδα Η Καθημερινή). Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της οικογένειας Βέγγου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ