Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Κώστας Καπνίσης: Η Τελευταία Πτήση (1978) ανέκδοτο OST

Μια ταινία που μας μεταφέρει γλυκά στο τέλος της δεκαετίας του 70, και στις ομορφιές μιας Αθήνας που χάθηκε για πάντα. "Η Τελευταία Πτήση" γυρίστηκε από το Ντίμη Δαδήρα επάνω σε ένα σενάριο της Κικής Σεγδίτσα που θυμίζει έντονα το "Love Story". Μια παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία που έδωσε τροφή σε πολλές ελληνικές ταινίες στα χρόνια του 70. Αρκεί να θυμηθούμε τις "Όμορφες Μέρες" του Κώστα Ασημακόπουλου, το "Εκείνο το Καλοκαίρι" του Βασίλη Γεωργιάδη και το "Σ΄αγαπώ" του Τάκη Βουγιουκλάκη. Η ταινία είναι ουσιαστικά η αφήγηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Με μια βαριά ατμόσφαιρα από την αρχή εως το τέλος και ένα σενάριο αναμενόμενο η ταινία κινείται και σε κοσμοπολίτικους χώρους. Από το Αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι τα ξενοδοχεία Κάραβελ και Μον Παρνές. Ιστορικά θεωρούνται τα πλάνα στο διάσημο κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων της Ερμού, το "Μπαρντό Παλάς" που στην είσοδο είχε μια τεράστια φωτογραφία της Γαλλίδας σταρ Μπριζίτ Μπαρντό. Για την ιστορία το συγκεκριμένο κατάστημα έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 80.
Ο παραγωγός Μιχάλης Λεφάκης συνήθιζε να φιλοξενεί στις ταινίες του πλάνα από νυχτερινά κέντρα της πρωτεύουσας πάντα όμως μεταφέροντας στο θεατή όλη τη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των Αθηνών. Στην "Τελευταία Πτήση" υπάρχουν πλάνα στα κέντρα "ΣΤΡΟΥΜ" (Φιλελλήνων) και CORONET και χορεύουν ο Δημήτρης Παπάζογλου και η Σοφία Παπά. Η υπέροχη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας φέρουν την υπογραφή του Κώστα Καπνίση. Ένα σάουντρακ που δεν εκδόθηκε ποτέ παρότι περιέχει πολύ ατμοσφαιρικά οργανικά θέματα, ένα ζεϊμπέκικο και δύο  τραγούδια ερμηνευμένα από την Καίτη Ράλλη και την Irena Maleeva. Άφησα για το τέλος την αναφορά μου στο καστ των ηθοποιών από το οποίο ξεχωρίζει η Ελένη Ερήμου(υπέροχη στο ρόλο της) αλλά και οι Νίκος Γαλανός, Μαρίνα Χαρίτου, ο Κώστας Σαντοριναίος και η Τζόλυ Γαρμπή.
"Η Τελευταία Πτήση" έκανε πρεμιέρα στις 3 Απριλίου 1978 και μάλλον άφησε ασυγκίνητο το κοινό αφού συγκέντρωσε μόλις 23.996 εισιτήρια στις αίθουσες πρώτης προβολής. Η ταινία προβλήθηκε και σε χώρες του εξωτερικού με τον τίτλο "A House In The Clouds".
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

1 σχόλιο:

Νίκος είπε...

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά σας. θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω για την μουσική απο το γνωστό ζεϊμπέκικο και αν υπάρχει κάποια ηχογράφηση. Ευχαριστώ πολύ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ