Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Τζένη Ρουσσέα: Εδώ... απλά...υποκλινόμαστε!!!

Ηθοποιός που κατάφερε να συνδυάσει το ταλέντο με την κομψότητα και τη γοητεία και να γίνει ένα από τα μυθικά πρόσωπα του Ελληνικού κινηματογράφου.
Η Τζένη Ρουσσέα γεννήθηκε την παραμονή του Αγίου Δημητρίου το 1932, στη Ζάκυνθο. Κόρη του ζωγράφου - αγιογράφου Χρήστου Ρουσσέα έδειξε από μικρή την κλήση της στην υποκριτική και το 1949, μαθήτρια ακόμη του Γυμνασίου, έκανε ένα πέρασμα στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Κόκκινος Βράχος". Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έκανε την πρώτη θεατρική της εμφάνιση, στο χορό της παράστασης "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη, στην Επίδαυρο, το 1954 σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Δημήτρη Ροντήρη. Η καριέρα της στο θέατρο θα συνεχιστεί με σπουδαίες συνεργασίες, όπως με τον Κώστα Μουσούρη, το Νίκο Χατζίσκο, την Έλσα Βεργή, τον Απόστολο Αβδή και τον Κώστα Χατζηχρήστο. Κορυφαία περίοδος στην θεατρογραφία της αποτελεί η συνεργασία της με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα ΦαρμάκηΤο 1964, μετά από μια περιοδεία στην Ελλάδα με τον θίασο των «Επτανησίων ηθοποιών» (Δ. Παγουλάτου – Ελ. Απέργη), με αφορμή τα 100 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, επέστρεψε στο θέατρο Μουσούρη και μέχρι το 1983 πρωταγωνίστησε σε έργα εκλεκτών θεατρικών συγγραφέων, όπως: Τσέχωφ, Νηλ Σάιμον, Τένεσι Ουίλιαμς, Αλέκου Λειβαδίτη, Ζακ Ντεβάλ, Αλέξανδρου Κασόνα, Κωστούλας Μητροπούλου και πολλών άλλων. Από το 1975 έγινε θεατρική επιχειρηματίας του  θεάτρου Μουσούρη, συνεχίζοντας παράλληλα να πρωταγωνιστεί ως το 1983 σε πολλές και εκλεκτές παραστάσεις. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με άλλους ελληνικούς θιάσους και πρωταγωνίστησε σε ποιοτικά έργα σε θέατρα της Αθήνας αλλά και σε περιοδείες στην επαρχία. Το χρονικό διάστημα 1990-94, πρωταγωνίστησε στο θέατρο Βεργή σε δύσκολες παραστάσεις με τελευταία «Τα Ιερά Τέρατα» του Ζαν Κοκτώ.
Από τα πρώτα της εξώφυλλα...
Ξεχωριστή θέση στην πορεία της στο χώρο του θεάματος έχει η ενασχόληση με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα η συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ. Οι ταινίες της με τη θρυλική εταιρεία (έξι στον αριθμό) την καθιερώνουν στη συνείδηση του κινηματογραφόφιλου κοινού. Το 1964 αντικατέστησε την Έλενα Ναθαναήλ στον "Εγωισμό" ενώ θα ακολουθήσουν τα φιλμ: "Ένας Μεγάλος Έρωτας", "Οι Εχθροί","Κατηγορώ τους Ανθρώπους", "Πυρετός στην Άσφαλτο", "Εσχάτη Προδοσία" και εκτός Φίνου οι ταινίες: "Ανάμεσα σε δύο Γυναίκες", "Η Οργή του Αδικημένου", "Έρωτας και Προδοσία" και άλλες.
"Πυρετός στην Άσφαλτο" (1967), με το Γιώργο Φούντα

"Εσχάτη Προδοσία" (1971), με τους Σπύρο Καλογήρου, Λάμπρο Κοτσίρη και Ζώρα Τσάπελη.
Πάντα επιλεκτική στη δουλειά της εμφανίστηκε και στη μικρή οθόνη σε σειρές του Νίκου Φώσκολου ("Άγνωστος Πόλεμος" και "Η Λάμψη"), στην "Έκτη Εντολή" του Θάνου Λειβαδίτη και τελευταία στους "Αταίριαστους" της Ζένιας Χρυσανίδου
Η προσωπική της ζωή κρατήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και έτσι ελάχιστοι γνωρίζουν το γάμο της με το Φαρμακοβιομήχανο Σωτήρη Σοφιανόπουλο, με τον οποίο απέκτησε και μια κόρη. Το 2002 τιμήθηκε με το έπαθλο “Κυβέλη” από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου, για τη διαρκή προσφορά της στο θέατρο, και το Νοέμβριο του 2013 από την Ένωση Επτανησίων «Ελλάδα», ως διακεκριμένη προσωπικότητα των Επτανήσων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ