Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ορέστης Μακρής (1898 - 1975)

Τενόρος και  ηθοποιός του θεάτρου υπήρξε και σπουδαίος κωμικός με ρόλους σε ταινίες που γράφουν ιστορία. Ο Ορέστης Μακρής υπήρξε ο "βαρύς και ασήκωτος" Λυκούργος που αποφασίζει να συμβιβαστεί με τις αλλαγές του καιρού του  στη "Θεία από το Σικάγο", υπήρξε ο άτεγκτος γιατρός Χαρίλαος που τελικά θα συμπεθερέψει  με τη μεγάλη του αντίπαλο, τη μαία - Γεωργία Βασιλειάδου στην "Κυρά μας τη Μαμή", υπήρξε και ο γυμναστής Γκίκας της τάξης της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο "Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο". Πέρα όμως από αυτές, και κάποιες άλλες κωμωδίες, ο Ορέστης Μακρής, έπαιξε και σε δραματικά φιλμ με κορυφαία στιγμή το "Μεθύστακα". Βέβαια τόσο στις κωμωδίες όσο και στα δράματα δεν άλλαζε την "Αυστηρή εικόνα του". Ήταν πάντα ο θεματοφύλακας των παλιών αρχών μιας κοινωνίας που άλλαζε ραγδαία.
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο "Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο" - 1959 (Αρχείο Φίνος Φιλμ)
Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 30 Σεπτεμβρίου (σύμφωνα με το Πάτριο Ημερολόγιο) του 1898. Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο του θεάματος έγινε δίπλα στη μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής Ροζαλία Νίκα, αφού ήδη είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Μέχρι το 1930 θα εμφανιστεί σε πολλές οπερέτες (θεατρικό και μουσικό είδος που επικρατούσε τα χρόνια εκείνα) ενώ παράλληλα θα βγει και στον κινηματογράφο με την ταινία του Αχιλλέα Μανδρά "Ο Μάγος της Αθήνας". Λίγο πριν τον πόλεμο του 40 η οπερέτα παίρνει την κάτω βόλτα και ο Μακρής θα στραφεί στην επιθεώρηση, είδος στο οποίο θα διαπρέψει κυρίως με το ρόλο του Μεθύστακα, τον οποίο και θα επαναλάβει πολλές φορές στα κατοπινά χρόνια επί σκηνής αλλά και στη μεγάλη οθόνη. Το 1949 θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Ο Μεθύστακας". Μια άρτια παραγωγή με την υπογραφή του Γιώργου Τζαβέλλα (σενάριο & σκηνοθεσία) που ενώ ξεκίνησε να γυρίζεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από όλους τους συντελεστές, σύντομα ο Φίνος προτείνει στον Τζαβέλλα να σταματήσουν τα γυρίσματα γιατί πίστευε πως η ταινία δε θα πήγαινε καλά εισπρακτικά. Ο ίδιος ο Φιλοποίμην διηγούνταν χρόνια μετά πως σε μια σκηνή όπου ο Μακρής έπρεπε να πει ένα μεγάλο μονόλογο μια και έξω, δυσκολεύτηκαν και ο Φίνος είπε στον σκηνοθέτη: "Τι αγωνίζεσαι; Δε βλέπεις ότι ο Μακρής είναι κάφρος;". Ο Μακρής βγήκε έξω, μπήκε μετά από λίγη ώρα είπε το μονόλογο μια και έξω και όταν τελείωσαν είπε του παραγωγού: "Εμένα βρε είπες κάφρο;". Τελικά ο "Μεθύστακας" έσπασε τα ταμεία και έγινε μια από τις εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά.
Από τα γυρίσματα του θρυλικού "Μεθύστακα" - 1949 (Αρχείο Φίνος Φιλμ)
Στη Φίνος Φιλμ ο Μακρής θα γυρίσει τις καλύτερες ταινίες του: "Ο Γρουσούζης"(1952), "Το Αμαξάκι" (1957), "Η Θεία από το Σικάγο"(1957), "Η Κυρά μας η Μαμή"(1958) και το "Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο"(1959). Εκτός Φίνου αξίζει να αναφέρουμε τη συμμετοχή του στη σπονδυλωτή ταινία του Τζαβέλλα η "Κάλπικη Λίρα", "Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλλήκαρα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, τα "Σκαλοπάτια της ζωής" του Νέστορα Μάτσα και ο "Αριστείδης και τα κορίτσια του" του Στέλιου Ζωγραφάκη. Στο θέατρο εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 1967 ενώ στον κινηματογράφο έριξε αυλαία ένα χρόνο αργότερα.
Τα 7 Γεροντοπαλλήκαρα χωρίς τη Χιονάτη!!!...Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χρήστος Ευθυμίου, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης και ο Αλέκος Λειβαδίτης. (Αρχείο Κινηματογραφικού Οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος)
Όσοι το γνώρισαν από κοντά έκαναν λόγο για έναν πολύ αυστηρό τύπο, ο οποίος δε σήκωνε και πολλά. Επαγγελματικά δε δημιουργούσε ίντριγκες ενώ ως οικογενειάρχης υπήρξε πιστός σύζυγος και εξαιρετικός πατέρας.
Έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 1975.
Πορτραίτο από την ταινία "Ο Γρουσούζης" - 1952 (Αρχείο Φίνος Φιλμ)
Στη συλλογή που σας παραθέτω έχω συγκεντρώσει μερικά πολύ όμορφα τραγούδια που ερμήνευσε ο κορυφαίος ηθοποιός.

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Αστέρω - Γράφτηκε το 1928 από τον Κοκκίνη και το Δημήτρη Ρόδιο για την ομώνυμη ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη.
2.Όταν σε δω, μικρό μου (Sonny Boy) - Τραγούδι από την αμερικάνικη ταινία "The Singing Fool"(1928), που έγινε παγκόσμια επιτυχία από την ερμηνεία του Al Jolson.
3.Ρεζεντά (1930)
4.Ρίτα (1930)
5.Στα Σκαλοπάτια της Ζωής - Του Γιώργου Μητσάκη, από την ομώνυμη ταινία
6.Τριάντα Χρόνια Ορέστης Μακρής (1965) - από την επιθεώρηση "Όλα για όλα" - 1965
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ