Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ελεάνα Απέργη: Η "άγνωστη" Θεατρίνα!!!

Κινηματογραφικά έχει καταγραφεί στη συνείδηση μας ως η πιστή οικονόμος της Τζένης Ρουσσέα στο κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμ "Κατηγορώ τους Ανθρώπους". Η Ελεάνα Απέργη είναι μια σπουδαία Θεατρίνα με μια αξιόλογη πορεία και σύντροφος ζωής του ηθοποιού Διονυσίου Παγουλάτου. Μαζί είχαν δημιουργήσει, το 1962, το θέατρο "Γιώργος Παππάς", στην οδό Σίνα, στο κτίριο της παλιάς Λεοντείου Σχολής. Εκεί για περισσότερα από δέκα χρόνια ανέβαζαν αξιόλογα έργα (πολλές φορές σε συνεργασία με άλλους θιάσους) δημιουργώντας ένα στέκι ποιοτικού θεάτρου.
Η Ελεάνα Απέργη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1932. Μαθήτρια ακόμη Γυμνασίου κάνει την πρώτη εμφάνιση της επί σκηνής, παίζοντας το ρόλο του...Κρέοντα, στο ιστορικό θέατρο Κοτοπούλη - REX, με Αντιγόνη την Ευγενία Καρπούζη (μετέπειτα Τζένη Καρέζη). Τελειώνοντας τις Γυμνασιακές της σπουδές, στην Ελληνο - Γαλλική Σχολή "Άγιος Ιωσήφ", δίνει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, από την οποία θα αποφοιτήσει το 1955. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα κάνει την πρώτη επαγγελματική της εμφάνιση στο Θέατρο δίπλα στο Διονύση Παγουλάτο, με τον οποίο θα παντρευτεί δύο χρόνια αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου 1957. Κουμπάρος τους ο μέγας Θεατράνθρωπος Γιώργος Παππάς.
Νικηφόρος Γκίκας, Διονύσης Παγουλάτος και Ελεάνα Απέργη στο Θεατρικό "Δεσποινίς Ετών 39", το 1967 στο θέατρο "Γιώργος Παππάς"
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν το ζευγάρι θα παίξει στο θέατρο, σχεδόν πάντα μαζί, έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Παράλληλα με τις θεατρικές της υποχρεώσεις η Ελεάνα θα εμφανιστεί και στον κινηματογράφο στις ταινίες: "Μαρία Πενταγιώτισσα"(1957) του Κώστα Ανδρίτσου, "Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα"(1960) του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Μανταλένα"(1960) του Ντίνου Δημόπουλου, "Ένα Έξυπνο...Έξυπνο Μούτρο"(1965) του Γιάννη Δαλιανίδη και "Κατηγορώ τους Ανθρώπους"(1965) του Ντίνου Δημόπουλου.  Ως γνήσια εργάτρια του θεάτρου δεν έκανε αρκετό σινεμά και φυσικά έπαιξε ελάχιστα στη μικρή οθόνη. Οι παλαιότεροι θα τη θυμούνται και από τις εκπομπές της στο κρατικό ραδιόφωνο διαβάζοντας Αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
Στο θέατρο δεν απουσίασε σχεδόν ποτέ με μοναδική εξαίρεση τα 4 χρόνια που απομακρύνθηκε από τη σκηνή λόγω της αρρώστιας του συζύγου της. Ο Παγουλάτος έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2003 και η Ελεάνα επέστρεψε στις θεατρικές της υποχρεώσεις παίζοντας στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Αυτή θα είναι και η τελευταία θεατρική της εμφάνιση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ