Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Αργύρης Κουνάδης: Το Ποντικάκι (1954) ανέκδοτο OST

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον πρώτο ρόλο της στο θέατρο η Αλίκη Βουγιουκλάκη γυρίζει και την πρώτη ταινία της. Είναι το "Ποντικάκι" της Άνζερβος και ένας ρόλος που αρχικά είχε γραφτεί για την Έλλη Λαμπέτη, η οποία τον αρνήθηκε καθώς την εποχή εκείνη γύριζε το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" και δεν έχει το χρόνο να αναλάβει και άλλες κινηματογραφικές υποχρεώσεις. Ο άνθρωπος που μεσολάβησε για να πάρει το ρόλο η Αλίκη ήταν ο σκηνοθέτης Πέλος Κατσέλης, που τη γνωρίζει ήδη από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δίπλα στην ανερχόμενη πρωταγωνίστρια εμφανίζονται ο Γιώργος Λευτεριώτης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, ο Κώστας Παππάς, η Μάρα Λάνυϊε και ο Μίμης Φωτόπουλος σε μια σύντομη αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση στο ρόλο ενός χαρτοκλέφτη. Παρακολουθώντας κανείς την ταινία σε κάποιο πλάνο βλέπει τη Ρίκα Διαλυνά να κάνει ένα βουβό πέρασμα.
Γιώργος Λευτεριώτης, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Κώστας Παππάς.
Παρά τη φροντισμένη δουλειά του Νίκου Τσιφόρου και την άρτια παραγωγή της Άνζερβος, το "Ποντικάκι" εισπρακτικά δεν τα πάει και τόσο καλά. Ίσως γιατί ήταν πολύ νωρίς το ελληνικό κοινό να δεχτεί μια αστυνομική ταινία, κινηματογραφικό είδος, σχετικά άγνωστο στους Έλληνες. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη βλέποντας τον εαυτό της στην οθόνη απογοητεύεται και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τον κινηματογράφο. Δήλωση, που ευτυχώς τη ξέχασε πολύ γρήγορα, και το 1955 θα γυρίσει τη δεύτερη ταινία της, τον "Αγαπητικό της Βοσκοπούλας".
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Αργύρης Κουνάδης και είναι κρίμα που καμιά δισκογραφική εταιρεία δεν τη κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα. Σας το παραθέτω με υλικό που έχω αντλήσει από το dvd  της ταινίας.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ