Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Μιχάλης Σουγιούλ: Το Σωφεράκι (1953) ανέκδοτο OST

"Το Σωφεράκι" εμπνέεται από το επάγγελμα του Ταξιτζή, που δεν είναι βέβαια καινούριο αλλά που στη μεταπολεμική Αθήνα αναπτύσσεται ραγδαία ως επάγγελμα. Ο Μίμης Φωτόπουλος που πρωτοσυνεργάζεται με το Γιώργο Τζαβέλλα στο "Γρουσούζη", εδώ καθιερώνεται ως απόλυτος πρωταγωνιστής, γίνεται ο νούμερο ένα εμπορικός ηθοποιός του Ελληνικού κινηματογράφου και γίνεται ο πρώτος ηθοποιός στην ιστορία του ελληνικού σινεμά που υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο με κινηματογραφική εταιρεία, τη Φίνος Φιλμ. Η ερμηνεία του ως μάγκα ταξιτζή γίνεται πρώτυπο για όλους τους ρόλους ταξιτζή στα επόμενα χρόνια. Εδώ καθιερώνεται για πρώτη φορά και το περίφημο ντουέτο Μίμης Φωτόπουλος - Σμαρούλα Γιούλη που θα κυριαρχήσει με διάφορες παραλλαγές για την επόμενη δεκαετία. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί σε αυτήν την ταινία και όχι στο "Μια Ζωή την έχουμε" πρωτακούγεται το τραγουδάκι "Μια Ζωή την έχουμε" σε στίχους Τζαβέλλα και μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, ωστόσο το ερμηνεύει η καθαρά λαϊκή ορχήστρα του Μανώλη Χιώτη και μάλιστα το ζεϊμπέκικο το χορεύει η Σπεράντζα Βρανά.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο νεαρός Νίκος Ρίζος, ο Θανάσης Τζενεράλλης, η Λόλα Φιλιππίδου, η Λέλα Πατρικίου που παίζει την εργοδότρια της Γιούλη, και η Έλσα Λαμπροπούλου, πριν γίνει Ρίζου. Παρακολουθώντας κανείς τους τίτλους του φιλμ ανάμεσα στους συντελεστές διακρίνει τον Περικλή Χριστοφορίδη ως ηλεκτρολόγο, που λίγα χρόνια θα εξελιχθεί σε ηθοποιό δεύτερων ρόλων.
Στο "Σωφεράκι" υπάρχουν εξαιρετικές εικόνες, ειδικά στην αρχή της ταινίας, με το κέντρο της Αθήνας το 1952 ενώ η απελευθέρωση της νέας γυναίκας που αρχίζει πια εντατικά να εργάζεται και να κανονίζει τη ζωή της θίγεται ευδιάκριτα στην ταινία.
Το «Σωφεράκι» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας στις 2 Φεβρουαρίου του 1953 και έκοψε στην πρώτη προβολή 190.589 εισιτήρια, ερχόμενη πρώτη σε πωλήσεις εισιτηρίων από τις 22 ταινίες εκείνης της χρονιάς.
Η άψογη ερμηνεία του Μίμη Φωτόπουλου έχτισε το πρότυπο του Έλληνα ταξιτζή στη λαϊκή συνείδηση. (Αρχείο Φίνος Φιλμ)

Στο τραγούδι εμφανίζεται ο Μανώλης Χιώτης, σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του σε ελληνικές ταινίες.(Αρχείο Φίνος Φιλμ)

Η Σμαρούλα Γιούλη μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσωπικότητα (Αρχείο Φίνος Φιλμ)

Οι ατάκες της ταινίας:

Αξεπέραστος στις ατάκες ο Μίμης Φωτόπουλος, στην ταινία αυτή ξεπερνάει και τον εαυτό του. Αλησμόνητη η ατάκα του «9 η ώρα νταν θα είσαι σπίτι σου», την οποία αναφέρει όταν χαλάει το σαραβαλάκι του στην εκδρομή που έχει πάει με τη Λέλα και τη φίλη της και καθυστερούν να γυρίσουν σπίτι τους. Οι δύο κοπέλες έχουν πει ψέματα στη μητέρα της Λέλας και φοβούνται ότι θα βρουν τον μπελά τους αν αργήσουν. Ωστόσο το αυτοκίνητο χαλάει διαρκώς και από κάτι κατά τη διάρκεια της επιστροφής, με αποτέλεσμα η ατάκα να επαναλαμβάνεται μετά από κάθε ατυχία, έχοντας πάρει...μια ώρα παραπάνω: «10 η ώρα νταν, θα είσαι σπίτι σου», «11 η ώρα νταν θα είσαι σπίτι σου», «12 η ώρα νταν θα είσαι σπίτι σου». 

Το αφεντικό του Βάγγου τσακώνεται με μια μποέμισσα φιλενάδα του τελευταίου, την οποία υποδύεται η Σπεράντζα Βρανά:
- Ποιο είναι...το όσπριο;
- Βρε άει κάνε δουλειά σου κυρά μου!
-Α πάενε ρε! Α πάενε να μη σε στείλω στην οδόν Αιόλου για καρίκωμα ε!
-Σεμνάααααα!

Ο Βάγγος πάει στο βενζινάδικο για καύσιμα:
- Άντε, κάνε με επιλοχία!
-Τι;
-Κοπάνα μου τρία γαλόνια!


Ο Βάγγος «συλλαμβάνεται» από τον τροχονόμο στο σταθμό Λαρίσης για υπερβολική ταχύτητα και πρόκληση θορύβου: 
- Παράβαση πρώτη: υπερβολική ταχύτης..
- Να προλάβουμε το τρένο κύριε πόλισμαν...
- Παράβαση νούμερο δεύτερο: Κορνάρισμα εντός της πόλης...
- Να προλάβουμε δυστύχημα κύριε πόλισμαν...
(Αρχείο Φίνος Φιλμ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ