Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Διδώ Σωτηρίου: Η αγωνίστρια της Ελληνική Λογοτεχνίας

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ελληνικής Λογοτεχνίας αλλά και δημοσιογράφος με έντονη αντιστασιακή δράση ενταγμένη στο αριστερό κίνημα.
Η Διδώ Σωτηρίου γεννημένη στη Μικρά Ασία στις 18 Φεβρουαρίου 1909, με τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε με την οικογένεια της στον Πειραιά. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία πρώτα στην Αθήνα και έπειτα στο Παρίσι. Στη δεκαετία του 30 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, αρχικά ως ανταποκρίτρια του περιοδικού "Νέος Κόσμος της Γυναίκας" στο Παρίσι. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον αντιστασιακό τύπο. Το 1944 διετέλεσε αρχισυντάκτρια στο "Ριζοσπάστη" ενώ με τη λήξη του Εμφυλίου έγραψε δεκάδες άρθρα τα οποία και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Η Αυγή" και στα περιοδικά "Γυναίκα" και "Επιθεώρηση Τέχνης". Ως λογοτέχνης υπέγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα το 1959 με τίτλο "Οι Νεκροί Περιμένουν" και το 1962 θα κυκλοφορήσει τα "Ματωμένα Χώματα". Ένα βιβλίο που περιγράφει τη ζωή του Μανώλη Αξιώτη, ο οποίος έζησε δύσκολες στιγμές στα οθωμανικά τάγματα Εργασίας και λίγο αργότερα βίωσε την αιχμαλωσία και την προσφυγιά της Μικράς Ασίας. Το βιβλίο θα μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες κάνοντας παγκόσμια γνωστό το όνομα της Διδούς Σωτηρίου. Το 2008 θα μεταφερθεί και στην τηλεόραση, με μέτρια όμως αποδοχή από το κοινό, το οποίο είχε πλέον συνηθίσει σε ανούσια και αδιάφορα σίριαλ. Από τα υπόλοιπα έργα της αξίζει να αναφέρουμε τα: "Εντολή"(1976), "Μέσα στις Φλόγες"(1978), "Τρία Θεατρικά κι ένας μονόλογος"(1995) και άλλα.
Για την ιστορία ίσως θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι δώρισε το σπίτι της, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως (που ανήκε σε εκείνη και τον ανιψιό της Νίκο Μπελογιάννη), στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τον όρο να στεγάζονται εκεί τα γραφεία της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Έλαβε δεκάδες τιμητικές διακρίσεις. Έφυγε από τη ζωή το φθινόπωρο του 2004 αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο, το οποίο διακρίνεται για το ρεαλισμό, την απλότητα, τη δραματική αφήγηση αλλά και τον αδρό δημοτικό της λόγο. Προς τιμήν της καθιερώθηκε και το βραβείο που φέρει το όνομα της και απονέμεται σε λογοτέχνες που με την γραφή τους αναδεικνύουν την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ