Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Αφροδίτη Γρηγοριάδου: Η Ιέρεια της Υποκριτικής Τέχνης!!!

Ίσως από τις πιο γοητευτικές παρουσίες του Ελληνικού κινηματογράφου και από τα πλέον ταλαντούχα πλάσματα του Θεάτρου. Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου κινήθηκε σχεδόν αθόρυβα αφήνοντας πίσω της (απ΄όπου και αν πέρασε) την ανάμνηση της αρχοντιάς της με το ταλέντο της να κυλάει σαν χάδι στους θεατές της παράστασης ή της κινηματογραφικής ταινίας που συμμετείχε.
Η Αφροδίτη γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1938 (κατά άλλους το 1937) στη Σεβαστούπολη, μια πανέμορφη πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κριμαίας. Σύντομα η οικογένεια της θα βρεθεί στην Ελλάδα και η μικρή Αφροδίτη τελειώνοντας τις Γυμνασιακές της σπουδές θα δώσει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και στη Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Θα γίνει δεκτή και στις δυο  αλλά τελικά θα αποφοιτήσει από το Εθνικό το 1962, αφού ήδη θα έχει κάνει την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία "Το Εισπρακτοράκι"(1958) του Φίλιππου Φυλακτού. Μια αστική ηθογραφία με κωμικά και δραματικά στοιχεία, που όμως περνά απαρατήρητη από το κοινό.
Ο κινηματογράφος θα αργήσει να της δώσει τη θέση που της αξίζει, αφού τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο θα παίξει το 1965, στην ταινία "Βάνα" του Νίκου Αβραμέα, ένα τυπικό μελόδραμα, κινηματογραφικό είδος που ανθίζει ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60. Θα ακολουθήσουν τα μελό: "Όταν Σημάνουν Οι Καμπάνες"(1965), "Ο Κατατρεγμένος"(1966), "Έχω Δικαίωμα να σε αγαπώ"(1966), "Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο"(1966), "Η Καρδιά Ενός Αλήτη"(1968) και "Το Φθινόπωρο Μιας Καρδιάς"(1969).
Από την ταινία "Ώρες Αγάπης, Ώρες Πολέμου"(1970)
Στη δεκαετία του 60 η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, μαζί με το σύζυγο της Βύρων Πάλλη, είναι οι πρωταγωνιστές του ραδιοφωνικού σίριαλ "Το Σπίτι Των Ανέμων". Μια σειρά με μεγάλη επιτυχία και πολλές συγκινήσεις όπου η ηθοποιός αφήνει εποχή ως Τζοάνα Δεπάστα και ο Πάλλης ως δικηγόρος Ορέστης Λαμπίρης, γίνεται πρότυπο για κάθε νέο, την εποχή εκείνη, που θέλει να σταδιοδρομήσει στη Νομική. Όλο αυτό βέβαια έχει συνέχεια και στον κινηματογράφο με το γύρισμα δυο ταινιών με το ίδιο θέμα και τους ίδιους πρωταγωνιστές. Το "Λαμπίρης εναντίον των Παρανόμων"(1967) και η "Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων"(1968).
Με το Βύρων Πάλλη, ζευγάρι στο Θέατρο αλλά και στη ζωή!!!
Θεατρικά η Αφροδίτη Γρηγοριάδου υπήρξε πάντα προσεκτική στις επιλογές της. Έπαιξε έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων πάντα δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθετημένη από κορυφαίους σκηνοθέτες όπως το Σπύρο Ευαγγελάτο, το Μίνω Βολονάκη, το Γιώργο Μιχαηλίδη και το Ζυλ Ντασσέν.
Με την έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα η ηθοποιός θα υπηρετήσει την υποκριτική και μέσα από τη μικρή οθόνη με αξιόλογες σειρές, από τους "Δίκαιους" (1974) του Θάνου Λειβαδίτη μέχρι την τελευταία της εμφάνιση στη σειρά μυστηρίου του Πάνου Κοκκινόπουλου "Κόκκινος Κύκλος".
Κατά καιρούς έχει τιμηθεί με βραβεία και διάφορες διακρίσεις από φορείς για το σύνολο της προσφοράς της στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Με τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Εγωισμός"(1964). Η μοναδική εμφάνιση της Αφροδίτης Γρηγοριάδου σε ταινία της Φίνος Φιλμ.

Από τα ωραιότερα εξώφυλλα της!!!

Με την κόρη της Κοραλία Καράντη, επίσης ηθοποιό!
Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της κυρίας Αφροδίτης Γρηγοριάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ