Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

"Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου" (1969) - Ανέκδοτο OST

Η συνεργασία του Νίκου Ξανθόπουλου με την Κλακ Φιλμ και τον Απόστολο Τεγόπουλο έφερε μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες στον ελληνικό κινηματογράφο. Μια από αυτές ίσως η μεγαλύτερη ήταν η "Οδύσσεια Ενός Ξεριζωμένου". Η ταινία αυτή αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας «διλογίας» με θέμα της περιπέτειες του τραγουδιστή Βασίλη ΚαρατζόγλουΤο πρώτο μέρος γυρίστηκε το 1968 με τίτλο "Ξεριζωμένη Γενιά". Και τα δύο έργα, είναι επικών διαστάσεων με διάρκεια πάνω από τρεις ώρες το καθένα.
Με το φιλμ αυτό γίνεται μια προσπάθεια για έναν κινηματογραφικό ύμνο στις χαμένες πατρίδες της Ανατολής. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συντελεστών ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει ένα άρτιο αποτέλεσμα, ωστόσο τα μηνύματα που θέλει να περάσει στον θεατή το πετυχαίνει, ακόμη και σήμερα. Ανθρωπιά, οικογένεια και πατρίδα. Λέξεις άγνωστες για το σημερινό λεξιλόγιο στο χώρο του θεάματος. 

Τα Τραγούδια της Ταινίας

Οι ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου, παρότι ήταν γεμάτες από τραγούδια δε μπορούν να χαρακτηριστούν μιούζικαλ. Στην «Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου»  ο πρωταγωνιστής τραγουδά μεταξύ άλλων τα: «Τώρα δεν είσαι πλάι μου», «Αραμπάς περνάει», «Είσαι το παιδί μου» και «Εκάεν και το Τσάμπασιν». Τα περισσότερα από αυτά την εποχή εκείνη κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών αλλά το σάουντρακ της ταινίας δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως ολοκληρωμένο έργο.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το σενάριο είναι του λογοτέχνη Πάνου Κοντέλη ενώ στο φινάλε της ταινίας η παραγωγός εταιρία αναφέρει τα εξής: «Η «Κλακ Φιλμ» πιστή στην πορεία που χάραξε δίνει σήμερα μια ταινία μνημείο στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού!». Η «Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου» έκανε πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου 1969 με εισπρακτικό απολογισμό 395.589 στις αίθουσες Α΄προβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ