Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Απόκριες...Καρέ - Καρέ!!!




Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ανακάλυψα στο σεντούκι των αναμνήσεων απίστευτες μεταμφιέσεις των μεγάλων Σταρ του Ελληνικού κινηματογράφου. Φωτογραφίες και συλλεκτικά εξώφυλλα από άλλες εποχές, πιο λαμπερές, πιο ανθρώπινες.Τότε που η λάμψη των καλλιτεχνών έβγαινε από το πανί της οθόνης και γοήτευε το κοινό…Σας προσφέρω ένα μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα ως ντοκουμέντο μιας εποχής κατά την οποία οι σερπαντίνες και τα κομφετί ήταν ασπρόμαυρα…και μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνικός Κινηματογράφος πρόσφερε πάντα πρώτη ύλη ακόμα και στην περίοδο της Αποκριάς. 
Ας ξεκινήσουμε από το ωραιότερο Αποκριάτικο πάρτι του Ελληνικού σινεμά. Το 1963 ο Γιάννης Δαλιανίδης στη μουσική κωμωδία "Η Ψεύτρα" συγκεντρώνει όλους τους πρωταγωνιστές σε μπαλταφάν με τον Κώστα Βουτσά ντυμένο Κινέζο και την Αλίκη Βουγιουκλάκη...σπανιόλα!!!
"Η Ψεύτρα" - 1963
Και αφού έγινε λόγος για την Εθνική μας Σταρ ας θυμηθούμε μερικές από κινηματογραφικές μεταμφιέσεις...ότι πρέπει για να τις υιοθετήσει κάποιος τις Απόκριες!!!

Κλόουν, Σαρλό, Κρητικάτσι βρακοφόρο και λεβέντικο και φυσικά ναυτάκι...κινηματογραφικές μεταμφιέσεις της Αλίκης!!!

Σπουδαίο ζευγάρι που μάγεψε το θεατρόφιλο κοινό με την παρουσία του η Λουίζα Μελίντα και ο Τάκης Σαγιώρ, ζευγάρι στη σκηνή και τη ζωή, ήταν γεννημένοι σταρ!!! Σ΄ένα από τα πολλά εξώφυλλα τους εύχονται στο κοινό τους "Χαρούμενο Καρναβάλι"!!!
Κλασικές αποκριάτικες μεταμφιέσεις από την Άννα Φόνσου και το Λάμπρο Κωνσταντάρα (από την ταινία "Το Αγοροκόριτσο" - 1959)
Αποκριάτικα εξώφυλλα μιας άλλης εποχής με πραγματικές σταρ: Άννα Φόνσου, Μάρω Κοντού, Μάρθα Καραγιάννη, Μέμα Σταθοπούλου, Ρίκα Διαλυνά και Τζένη Καρέζη...
Ήταν μόλις οκτώ ετών όταν πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο.Το 1961 η μικρούλα Μαίρη Ευαγγέλου κάνει το ντεμπούτο της στη ταινία «Μάνα μου ,παραστράτησα» του  Κώστα Στράντζαλη. Η Μαιρούλα παρουσιάζεται στους τίτλους ως η "Σίρλεϊ Τεμπλ" της εποχής...και εδώ τη βλέπουμε σε μια αποκριάτικη μεταμφίεση!!!
Ένας θεατρικός ρόλος που έγραψε ιστορία. Η Κάκια Αναλυτή στην κινηματογραφική έκδοση της "Αγάπης μου Ουα Ουα". Ένας ρόλος ότι πρέπει για να τον υιοθετήσετε για ένα βράδυ αποκριάς! 
Δυο τύπους υποδύθηκε ουσιαστικά ο Σταύρος Παράβας στις ταινίες του. Από τη μία τον ανάλαφρο Φίφη (έναν χαριτωμένο ομοφυλόφιλο που ήταν έτοιμος να φάει τις κοτσίδες του) και από την άλλη το βαρύμαγκα με ή χωρίς τρίκυκλο. Αξέχαστος ο ρόλος του στη "Χαρτορίχτρα". Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της!!!
Η Τζένη Καρέζη στο grand finale της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου "Μια Τρελή, Τρελή Οικογένεια"
Δυο αγαπημένες ξαδέρφες που χάρισαν όμορφες στιγμές στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Ζωή Κουρούκλη και Ζωή Λάσκαρη  
Τρεις σινέ μεταμφιέσεις του Θανάση Βέγγου που άφησαν εποχή στην εγχώρια κινηματογραφική μυθολογία: "Πειρατής" στο "Ένας Ξένοιαστος Παλαβιάρης", "Θανάσω στον "Τσαρλατάνο" και "Κλόουν" στο "Θανάση στη Χώρα της Σφαλιάρας".
Γνήσιο παιδί της παντομίμας ο Σωτήρης Μουστάκας άφησε και αυτός εποχή με τις θεατρικές και κινηματογραφικές του μεταμφιέσεις. Στη φωτογραφία όπως τον απολαύσαμε στην ταινία "Ένας Νομοταγής Πολίτης".
Βαγγέλης Σειληνός και Χρόνης Εξαρχάκος ως Φατμέ  και Αϊσέ  για τις ανάγκες της ταινίας "Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι"
Η Νίτσα Μαρούδα υπήρξε μια σπουδαία ηθοποιός της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου που υποδύθηκε με απίστευτη επιτυχία το αφελές και χαμηλής αντίληψης Θηλυκό. Στη φωτογραφία από μια Αποκριάτικη φωτογράφηση για έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας στα χρόνια του 60.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ