Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Μίμης Πλέσσας: Υπάρχει Και Φιλότιμο (1965) ανέκδοτο OST

Τη χειμερινή περίοδο 1964-65 στο θέατρο Βεργή ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και ο θίασος του παρουσιάζουν την πολιτική σάτιρα των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Υπάρχει Και Φιλότιμο". Το έργο θα συνεχιστεί και στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και στο θέατρο Άλφα, με κάποιες αλλαγές στη διανομή των ρόλων. Τόσο το Αθηναϊκό κοινό όσο και οι Θεσσαλονικείς αγκαλιάζουν το συγκεκριμένο έργο με τον Κωνσταντάρα να δίνει καθημερινά ρεσιτάλ ηθοποιίας. Οι αντιδράσεις του κοινού είναι πραγματικά απίστευτες και φυσικά όλο αυτό καταλήγει να μεταφερθεί το έργο και στον κινηματογράφο, από τη Φίνος Φιλμ (σε συνεργασία με τον κινηματογραφικό οργανισμό Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης). Το στόρι είναι ουσιαστικά μια σάτιρα του πολιτικού συστήματος με αναφορές στη διαφθορά και τα ρουσφέτια, με κεντρικό ήρωα τον Υπουργό Ανδρέα Μαυρογιαλούρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε χωριό της εκλογικής του περιφέρειας ανακαλύπτει τι σκέφτεται ο κόσμος για αυτόν αλλά και το πόσο λάθος έκανε στην επιλογή των συνεργατών του. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας απογειώνει το ρόλο του γεμίζοντας τα καρέ της ταινίας από ατάκες, ανατριχιαστικά επίκαιρες ενώ εκείνο που πραγματικά συγκλονίζει είναι τα λόγια του σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος έντιμος πολιτικός που να αναγνωρίζει τα λάθη του: "... Πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει συγγνώμη... Συγγνώμη, ρε παιδιά, έφταιξα...". Δίπλα στον κορυφαίο ηθοποιό εμφανίζονται μεταξύ άλλων η Νίκη Λινάρδου, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Ανδρέας Ντούζος, η Μέλπω Ζαρόκωστα, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, η Όλγα Μάγιερ, ο Χάρης Παναγιώτου, ο Χρήστος Δοξαράς, η Μίτση Κωνσταντάρα, η Γιώτα Σοϊμοίρη και ο Νικήτας Πλατής.
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκη Λινάρδου, Χάρης Παναγιώτου, Λάμπρος Κωνσταντάρας και Νικήτας Πλατής 
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος με το συγκεκριμένο σάουντρακ αποδεικνύει ότι η μουσική μιας κωμωδίας είναι πιο δύσκολη υπόθεση γιατί δεν αρκούν οι κακοφωνίες των πνευστών και τα σουρσίματα των εγχόρδων ή οι ομοβροντίες των κρουστών, αλλά χρειάζονται θέματα προσεγμένα και ταιριασμένα για την κάθε σκηνή. Πέρα από τις μουσικές γέφυρες ο συνθέτης γράφει και ένα τραγούδι επάνω σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου. Το "Χειμώνα δεν το θέλω" με ερμηνεύτρια την Πόπη Μαρέλλι - Γιαμαρέλου
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Για πολλά χρόνια το μέρος όπου πραγματοποιήθηκαν τα υπαίθρια γυρίσματα της ταινίας, αποτελούσε μυστικό. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι στις σκηνές πρωταγωνιστούσε κάποιο χωριό μακριά από την Αθήνα. Όμως η απάντηση βρισκόταν αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα. Και μάλιστα μέσα σε ένα διάσημο οινοποιείο, κατασκευής 1903, στο οποίο παραγόταν το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων. Πρόκειται για την περιοχή της Παλλήνης. Συγκεκριμένα, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα από τα πρώτα οινοποιία της Ελλάδας. Του Ανδρέα Καμπά.
Εδώ στεγαζόταν το οινοποιείο του Καμπά, όπου και γυρίστηκαν πολλές εξωτερικές σκηνές από το "Υπάρχει Και Φιλότιμο"
Στους παλαιότερους το έργο ήταν γνωστό με τον τίτλο "Ανώμαλη Προσγείωση", τίτλο με τον οποίο το παρουσίασαν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Χατζημάρκος
Το "Υπάρχει Και Φιλότιμο" κάνει πρεμιέρα στις 6 Δεκεμβρίου 1965 και κόβει περισσότερα από 325.000 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. 
Η Πόπη Μαρέλλι - Γιαμαρέλου τραγουδά και η Νίκη Λινάρδου χορεύει Γιάνκα στο Λαγονήσι.

Νίκη Λινάρδου, Λάμπρος Κωνσταντάρας και Μέλπω Ζαρόκωστα. 


Το φωτογραφικό υλικό είναι από το Αρχείο της Φίνος Φιλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ