Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Ερωτική Συμφωνία (1972) OST

Η πρώτη απόπειρα συγγραφής σεναρίου από την Τζένη Καρέζη έγινε με την ταινία "Ερωτική Συμφωνία" (1972). Η ηθοποιός υπογράφει το σενάριο και  ο Κώστας Καζάκος τη σκηνοθεσία. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Η Τζένη γράφει και παίζει το διπλό ρόλο δύο δίδυμων αδελφών που αγαπούν τον ίδιο άντρα. Η μια απλή νοικοκυρά και η άλλη διάσημη πιανίστας. Η ταινία έχει χρώμα θαλασσινό. Το σπίτι βρίσκεται σε νησί, κοντά στη Θάλασσα, οι δυο ηρωίδες αγαπούν το ψάρεμα με τη βάρκα, ιδιαίτερα η πιανίστρια που κλέβει τη θέση της αδελφής της, όταν εκείνη πνίγεται.
Η Τζένη Καρέζη την αγαπούσε ιδιαίτερα αυτή την ταινία παρά τις επεμβάσεις που είχαν γίνει από την εταιρεία παραγωγής, τον κινηματογραφικό οργανισμό Καραγιάννης Καρατζόπουλος, στο όνομα της εμπορικότητας. Οι αυστηροί κριτικοί της εποχής τη χαρακτηρίζουν ως ένα στόρι με το οποίο η ηθοποιός και σεναριογράφος προσπαθεί να δώσει την ευκαιρία στον εαυτό της να διαπλάσει δυο αντίθετους χαρακτήρες και να χρησιμοποιήσει όλη τη γκάμα της υποκριτικής της. Δίπλα στο κινηματογραφικό ζευγάρι εμφανίζονται ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Νότης Περγιάλης, η Νίκη Τσιγκάλου, ο Ανδρέας Φιλιππίδης, ο Σταύρος Ξενίδης, η Μαρία Ζαφειράκη, η Ειρήνη Κουμαριανού και ο μικρός Τάσος Μαράς (γνωστός στο κινηματογραφόφιλο κοινό από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες του Σταύρου Τσιώλη "Ο Μικρός Δραπέτης" και ο "Πανικός"). Για την ιστορία ίσως θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι το στόρι της ταινίας θυμίζει έντονα τη Χολιγουντιανή παραγωγή "Μια Κλεμμένη Ζωή" με πρωταγωνίστρια τη Μπέτυ Ντέιβις.

Η μουσική του Γιάννη Σπανού υπογραμμίζει υποβλητικά εικόνες και καταστάσεις του φιλμ. Μουσικά μοτίβα πολύ διαφορετικά το ένα με το άλλο αφού η "Ερωτική Συμφωνία" είναι μια ταινία που τα έχει όλα: Σκηνές δραματικές, ερωτικές, χορευτικές αλλά και αγωνίας. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991, από τη δισκογραφική εταιρεία Music Box.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ