Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Κυβέλη Θεοχάρη: Η Γήινη ομορφιά της καρέ - καρέ!!!


Μια σπουδαία κυρία, ήταν η Κυβέλη Θεοχάρη. Με καταγωγή από μεγάλη θεατρική οικογένεια (ήταν εγγονή της Κυρίας Κυβέλης), έδωσε δείγματα του υποκριτικού της ταλέντου από την πρώτη εμφάνιση της στο θέατρο το 1954, μέχρι το 1962 όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα της με την ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα». Μετά το σύντομο πέρασμα της από την υποκριτική ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους. Αρχικά ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες και πολύ αργότερα ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη της πρωθυπουργίας του, ενώ συνέχισε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ως το 1999.
Ποια όμως ήταν η ιστορία αυτής της όμορφης Κυρίας που με επτά μόλις ταινίες κατάφερε να μαγέψει το κοινό και να κερδίσει μια θέση στην εγχώρια κινηματογραφική μας μυθολογία;
Η Κυβέλη Θεοχάρη γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1924. Ήταν κόρη του Σπύρου Θεοχάρη και της ηθοποιού Μιράντας  Μυράτ.Ήταν εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ και πρώτη εξαδέλφη της Κυβέλης Μυράτ-Μαρίνου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1954,δίπλα στην Κυρία Κατερίνα, στο έργο «Ταξίδι αναψυχής» της Αιμέ Στιούρτ. Το καλοκαίρι του 1955 την βρίσκει στη σκηνή του θεάτρου «Γκλόρια», με τον θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο έργο «Δύο άσπρα τριαντάφυλλα». Μαζί τους θα συνεχίσει το Σεπτέμβριο  με το έργο του Ζάκ Ντεβάλ «Οι μαιτρέσσες του μπαμπά». Παράλληλα, έλαβε μέρες στις «ποιητικές απογευματινές» που οργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο Θέατρο «Κυβέλης» στην πλατεία Συντάγματος.
Το επόμενο θεατρικό της βήμα θα γίνει δίπλα σε δύο γίγαντες της ελληνικής κωμωδίας. Μαζί με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Μίμη Φωτόπουλο θα ζωντανέψουν στη σκηνή του θεάτρου «Μπουρνέλη» (Παπαϊωάνου) τα έργα: «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του  Αλέκου Σακελλάριου και «Μια τσουκνίδα στις βιολέτες» του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Τη διετία 1957-59 θα συνεργαστεί με το θίασο Λογοθετίδη στα έργα: «Το τιμόνι του έρωτα» του Παναγιώτη Καγιά και «Ο Ηλίας του 16ου» των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου.
Από την ταινία "Γκόλφω", όπου και υποδύεται την "κακιά Σταυρούλα"...
Η παρουσία της στον κινηματογράφο αν και δεν ήταν ιδιαίτερα πλούσια, περιλαμβάνει 4  ταινίες στη Φίνος Φιλμ και 3 ακόμη- εκτός Φίνου- σκηνοθετημένες μεταξύ άλλων από τον Ορέστη Λάσκο,τον Αλέκο Σακελλάριο και το Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στη κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού  έργου  του Σπύρου Περεσιάδη «Γκόλφω». Το 1955 η Φίνος Φιλμ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το έργο του Μπισόν «Η Άγνωστος» με τη Κυρία Κυβέλη. Δίπλα της εμφανίζονται η εγγονή της Κυβέλη Θεοχάρη αλλά και η επίσης εγγονή της, Βάνα Φιλιππίδη. Αυτή είναι και η μοναδική φορά που εμφανίζετε με τη γιαγιά της. Ο πλέον χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος ρόλος της είναι ως Αλέκα Κωνσταντινίδου (η ψεύτρα χαρτοπαίκτρα που δήθεν της έκλεψαν τη “ζαρτιέρα” με τα κοσμήματα) στον «Ηλία του 16ου»(1959), δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο. Στον «Ζηλιαρόγατο» (1956, κινηματογραφική μεταφορά της κωμωδίας του Γ. Ρούσσου Ο εραστής έρχεται) του Γιώργου Τζαβέλλα, έχει μόνο μία σκηνή, στον ρόλο της Κικής Μανωλοπούλου (η κουμπάρα, η γυναίκα του “απατημένου” Μάρκου), όπου όμως δεσπόζει λόγω του εντυπωσιακού της ταγιέρ και –κυρίως– εκείνης της ανεξήγητης ιδιότητας που έχουν μερικοί άνθρωποι να ζουν, εκόντες-άκοντες, στο φως του προβολέα. Η φιλμογραφία της ολοκληρώνεται με τις ταινίες: «Στουρνάρα 288»(1959, ως Φώφη Ασημομύτη) και «Ανθισμένη αμυγδαλιά» (1959). Το 1962 θα τερματίσει τη καριέρα της με τη απίθανη κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα»(κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Δημήτρη Γιαννακάκη «Μειδιάστε Παρακαλώ»).
Με τη γιαγιά της, τη μεγάλη Θεατρίνα Κυβέλη, στη μοναδική κοινή τους εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Η Άγνωστος".
Από εκεί και μετά απομακρύνθηκε από την υποκριτική, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, και την πολύ πετυχημένη παρουσία της τόσο επί σκηνής όσο και στη μεγάλη οθόνη.Έκανε δύο γάμους, από τον πρώτο απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου. Το καλοκαίρι του 2014, και σε ηλικία 90 ετών, επιστρέφει έπειτα από δεκαετίες στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Οι κόρες του Χάους», μία συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη και της Tetrafillon Films. Η μικρού μήκους αυτή ταινία παρουσιάζει με πρωτότυπο και ενίοτε ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της μεγάλης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της ιδιαίτερης σχέσης της οικογένειας με τα έργα του Πιραντέλο, με φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.
Η Κυβέλη Θεοχάρη έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, την 7η Φεβρουαρίου 2017, αφήνοντας τη μορφή της καταγεγραμμένη στα καρέ των ταινιών. Γυναίκα με φυσική κομψότητα και γήινη ομορφιά, αν ζούσε στο Χόλιγουντ θα είχε κάνει σίγουρα καριέρα ως καρατερίστα σε ρόλους (όμορφης) κακιάς.
Με τους Γιώργο Γαβριηλίδη και Μαρίκα Κρεβατά στον "Ηλία του 16ου".

Από την τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογράφο. "Ο Δήμος απ΄τα Τρίκαλα", μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο και την Καίτη Πάνου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ