Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ταϋγέτη Μπασούρη: Το πιο "φωτογενές" πρόσωπο του Ελληνικού Κινηματογράφου!!!

Η Ταϋγέτη Μπασούρη υπήρξε μια από τις πιο ιδιαίτερες παρουσίες της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Κάθε ρόλος της περιστρέφονταν γύρω από το παρουσιαστικό της, φτάνοντας πολλές φορές στο σημείο να αυτοσαρκάζεται. Κανείς δε ξεχνά τη δήλωση της άλλης "ωραίας" του ελληνικού σινεμά, της Γεωργίας Βασιλειάδου: "...αν γινόντουσαν καλλιστεία για άσχημες εγώ θα έβγαινα Σταρ Ελλάς και η Ταϋγέτη Μις Ελλάς..."
Σίγουρα η ζωή αυτής της γυναίκας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε ότι η Ταϋγέτη έζησε την εξορία στη Γυάρο και τη Μακρόνησο, επιστρέφοντας από εκεί έπαιξε δίπλα στο Θανάση Βέγγο (και όχι μόνο) ενώ στα τελευταία χρόνια της ζωής της, μετά από μεσολάβηση της Μελίνας Μερκούρη, προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο, για να συγκεντρώσει τα ένσημα που χρειαζόταν για τη σύνταξη της.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή όλα...Η Ταϋγέτη γεννήθηκε το 1914 στην Αθήνα. Με σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και λίγο αργότερα και στη Σχολή του Εθνικού μπήκε στο χώρο του θεάματος υπηρετώντας όλα τα θεατρικά είδη. Παράλληλα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις είχε αναλάβει και τη φροντίδα της μικρής αδελφής της, η οποία ήταν φιλάσθενη και είχε ανάγκη από ιδιαίτερη περιποίηση. Την έχασε το 1993, γεγονός που τη σημάδεψε βαθιά.
Η Ταϋγέτη ως μέλος του ΕΑΜ Θεάτρου και του ΚΚΕ, τιμωρήθηκε για τα πολιτικά της φρονήματα και έζησε "άγριες" στιγμές στην εξορία, πρώτα στο Τρίκερι και μετά στη Γυάρο και τη Μακρόνησο. Χρόνια μετά την επιστροφή της από τα κολαστήρια είχε πει σε φίλους της ότι στην εξορία έφαγε πολύ ξύλο από τους χωροφύλακες ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που την είχαν καταβράξει με παγωμένο νερό, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Ακόμα και όταν είχε φτάσει στο τέλος της ζωής της, πάσχοντας από γεροντική άνοια, θυμόταν όλα αυτά που είχε ζήσει σε εκείνη τη "μαύρη" περίοδο της ζωής της. Βέβαια ήταν περήφανη που δεν είχε υπογράψει ποτέ τη δήλωση μετανοίας, δηλώνοντας: "Ήμουνα Κομμουνίστρια. Δε μετάνιωσα για ότι πέρασα".
Το ξύλο στην εξορία ήταν κάτι που δεν ξέχασε ποτέ η ηθοποιός. Η Ταϋγέτη εικονίζεται πάνω αριστερά να κρατά σκούπα.... 

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην "Κάλπικη Λίρα" του Γιώργου Τζαβέλλα, ωστόσο όλοι τη θυμούνται από τις συμμετοχές της σε ταινίες του Θανάση Βέγγου: "Έξω Φτώχεια και Καλή Καρδιά", "Σχολή για Σοφερίνες", "Ο Παπατρέχας" και "Πάρε Κόσμε". Από τους υπόλοιπους ρόλους της στη μεγάλη οθόνη ξεχωρίζει ως σνομπ κυρία στον "Ένας Ήρως με Παντούφλες" και ως μέντιουμ στο "Θησαυρό του Μακαρίτη".
Με τις Γεωργία Βασιλειάδου και Ξένια Καλογεροπούλου στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου "Ο Θησαυρός Του Μακαρίτη"(1959). 
Παρότι μέσα από τους ρόλους της σκορπούσε το γέλιο στο κοινό της στη προσωπική ζωή ήταν μοναχική και ίσως κάποιες φορές και αντικοινωνική. Δε παντρεύτηκε ποτέ και τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν μόνη, αφήνοντας την τελευταία της πνοή το 2003. Έφυγε αθόρυβα, όπως ακριβώς έζησε και παρότι δεν ήταν όμορφη διέθετε το πιο φωτογενές πρόσωπο του ελληνικού σινεμά!!!
Από τις τελευταίες φωτογραφίες της...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ