Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Νίκου Μαμαγκάκη - Κώστα Βάρναλη: Σκλάβοι πολιορκημένοι (1974)


Ο Κώστας Βάρναλης υπήρξε από τους κορυφαίους λογοτέχνες- ποιητές της χώρας μας.Το επίθετο του, καθόλου καλλιτεχνικό, δήλωνε την καταγωγή του από τη Βάρνα, όπου ζούσαν πολλοί Έλληνες. Το έργο του είναι γραμμένο στη δημοτική και έχει καλά επιμελημένη μορφή και πλαστικότητα στην έκφραση. Χαρακτηρίζεται από θερμή λυρική φαντασία και σατιρική διάθεση με ενδιαφέρον για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ποίηση του, ιδιαίτερα, χαρακτηρίζεται από έντονο «Διονυσιασμό», παιχνιδιάρικη διάθεση και βαθύ μουσικό αίσθημα που συνδυάζεται άριστα με τη σάτιρα, ενώ θεωρείται ένας από τους κυριότερους αριστερούς εργάτες της γλώσσας στην Ελλάδα. Ο Βάρναλης διατήρησε την ποιητική αλλά και την ανθρώπινη εγρήγορσή του μέχρι τα βαθιά του γεράματα.
Η ποίηση του αναδείχθηκε πολύ δημοφιλής και στους νεότερους μουσικούς. Πρώτος ο Μίκης Θεοδωράκης σύστησε τον ποιητή στις μεγάλες μάζες μελοποιώντας αριστοτεχνικά τους "Μοιραίους" για τη 2η Πολιτεία του (1964). Το 1974(χρονιά του θανάτου του ποιητή), ο Νίκος Μαμαγκάκης μας έδωσε το πρώτο ολοκληρωμένο λαϊκό έργο σε ποίηση του Βάρναλη με τίτλο "Σκλάβοι Πολιορκημένοι".

 Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και το Δημήτρη Ψαριανό. Τα ποιήματα προέρχονταν από την ομώνυμη ποιητική συλλογή, εκτός από το "Η μάνα του Χριστού", το οποίο ανήκει στη συλλογή "Το φως που καίει". Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Νίκου Μαμαγκάκη ενώ το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο κορυφαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι  η φωτογραφία του Κώστα Βάρναλη ήταν του Σπύρου Μελέτζη.


Ο δίσκος επανεκδόθηκε τρεις φορές σε cd, ενώ το 2007 ο Νίκος Μαμαγκάκης ξαναηχογράφησε το έργο, αυτή τη φορά με ερμηνευτές τον Ανδρέα Καρακότα, τη Μαρίνα Δακανάλη, τη Ναταλί Ρασούλη και τον Πάνο Παπαϊωάννου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή, από τη «Ιδαία» του Νίκου Μαμαγκάκη. 

Α΄μέρος:

1. Το τραγούδι του τρελού – Μαρία Δημητριάδη
2. Μαντινάδες – Δημήτρης Ψαριανός
3. Ήσουν ωραίος σαν άγγελος – Μαρία Δημητριάδη
4. Το τραγούδι του καλού λαού – Δημήτρης Ψαριανός
5. Πόσο οι άνθρωποι είναι μόνοι – Μαρία Δημητριάδη

Β' μέρος

6. Γεια σου Κωνσταντή – Δημήτρης Ψαριανός
7. Η μάνα του Χριστού – Μαρία Δημητριάδη
8. Το τραγούδι του Ιούδα – Δημήτρης Ψαριανός
9.Το τραγούδι της ψυχής – Μαρία Δημητριάδη
10. Η χαρά του πολέμου – Δημήτρης Ψαριανός

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ