Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Μαρκόπουλος: Οι Εχθροί (1965) ανέκδοτο OST

Τουλάχιστον αριστούργημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κοινωνικό δράμα της Φίνος Φιλμ "Οι Εχθροί". Μια ταινία γυρισμένη το 1965 από το Ντίνο Δημόπουλο, επάνω σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου. Κεντρικός ήρωας, ένας δημοσιογράφος, δριμύς στηλιτευτής της διαφθοράς, που όμως κάποια στιγμή θα βάλει νερό στο κρασί του όταν ανακαλύπτει πως η μητέρα του, για να τον αναθρέψει όταν ο πατέρας του την εγκατέλειψε, αναγκάστηκε να γίνει Ιέρεια του αγοραίου έρωτα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο οποίος χρόνια αργότερα στην αυτοβιογραφία του με τίτλο "Ευχαριστώ..." (Εκδόσεις Άγκυρα), θυμάται: "...Τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα. Ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά μέχρι να τελειώσουμε. Θυμάμαι ότι τότε ήμουν πολύ απασχολημένος με το θέατρο, που όλα τα άλλα ήταν για μένα σε δεύτερη μοίρα. Είχα δική μου επιχείρηση τότε και ανέβαζα έργα κλασικά. Έτσι, αρχικά είχα αρνηθεί στο Φίνο, όμως με έπεισε να την κάνω και πιστεύω ότι τελικά είναι από τις πολύ ωραίες ταινίες που έχω παίξει".
Δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη εμφανίζονται οι κυρίες Τζένη Ρουσσέα, Αλέκα Κατσέλη (από τις ελάχιστες παρουσίες της σε ταινία της Φίνος Φιλμ), Κατερίνα Χέλμη και Νανά Σκιαδά. Το καστ συμπληρώνουν ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Νότης Περγιάλης, ο Ανδρέας Ντούζος, ο Βύρων Πάλλης, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Κώστας Πρέκας, ο Αλέκος Τζανετάκος και ο Δημήτρης Μπισλάνης.
Αλέκος Αλεξανδράκης & Τζένη Ρουσσέα (Αρχείο Φίνος Φιλμ)
Εξαιρετική η φωτογραφία του Νίκου Καβουκίδη αλλά και η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένας συνθέτης με λίγες αλλά δυνατές παρουσίες στον Ελληνικό κινηματογράφο. Στους "Εχθρούς" γράφει οργανικά θέματα που εξυπηρετούν όλες τις δυνατές σκηνές αυτής της καθαρά πολιτικο - κοινωνικής ταινίας, αλλά και ένα υπέροχο τραγούδι με τη Δούκισσα, το "Κόκκινα Χείλη Φίλησα", με στίχους του σπουδαίου Βαγγέλη Γκούφα. Το συγκεκριμένο σάουντρακ δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως αυτόνομο έργο του Μαρκόπουλου.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Η πρεμιέρα των "Εχθρών" έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1965 και έκοψε περισσότερα από 300.000 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄ προβολής.

Διαφημιστικό υλικό από την ταινία "Οι Εχθροί" (Αρχείο Φίνος Φιλμ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ