Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Σπανός: Το Νυφοπάζαρο (1969) OST

"Το Νυφοπάζαρο" γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1969 από τον Κώστα Ασημακόπουλο, με κεντρικούς ήρωες μια παρέα φίλων που κάνουν διακοπές στο Ιόνιο και ρίχνουν στη θάλασσα ερωτικά μηνύματα μέσα σε μπουκάλια και φαντασιώνονται τις γυναίκες της ζωής τους. Πρωταγωνιστές ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μέμα Σταθοπούλου, ο Γιάννης Φέρτης, η Ελένη Ανουσάκη, ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, και η Νίκη Τριανταφυλλίδη. Ο δημιουργός της ταινίας πέρα από τους λαμπερούς ηθοποιούς φέρνει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη πολλούς νέους, άγνωστους στο πλατύ κοινό, τραγουδιστές του νέου κύματος. Υπεύθυνος για αυτό είναι βέβαια ο συνθέτης του φιλμ Γιάννης Σπανός, που θεωρείται ο πρωτοπόρος αυτού του ξεχωριστού και πολύ αγαπημένου μουσικού είδους.
Στο "Νυφοπάζαρο" (ταινία που ελάχιστες φορές έχει προβληθεί στην τηλεόραση) τραγουδούν ο Μιχάλης Βιολάρης, η Μαρίζα Κωχ, ο Γιώργος Γερολυμάτος, η Πόπη Αστεριάδη και ο μετέπειτα γνωστός συνθέτης Αλέξης Παπαδημητρίου.
Χρόνια αργότερα ο Αλέκος Αλεξανδράκης θυμάται για την συνεργασία του με τον Κώστα Ασημακόπουλο: "Με τον Ασημακόπουλο θυμάμαι πως μετά την "Οικογένεια Χωραφά" κάναμε και κάποιες άλλες ταινίες. Όμως, τα γυρίσματα για όλες αυτές γίνονταν όταν εγώ δεν είχα θέατρο. Ήταν σποραδικά. Δεν ήταν μια ταινία που την ολοκληρώναμε αμέσως. Ο καθένας έκανε συγχρόνως και άλλες δουλειές. Αλλά θυμάμαι πως ο Ασημακόπουλος, τότε, λόγω της κατάστασης με τη Χούντα, με είχε βοηθήσει πολύ με αυτές τις ταινίες!" (Απόσπασμα από τη βιογραφία του Αλέκου Αλεξανδράκη, που κυκλοφόρησε το 2003, από τις εκδόσεις "Άγκυρα", με τίτλο "Ευχαριστώ...".
Μέμα Σταθοπούλου, Γιάννης Φέρτης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Νικηφόρος Νανέρης.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Ασημακόπουλος, υπήρξε από τους πλέον μορφωμένους δημιουργούς του Ελληνικού κινηματογράφου. Σπούδασε στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών επιστημών αλλά και στις Δραματικές Σχολές του Κωστή Μιχαηλίδη και του Καρόλου Κουν. Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο του θεάματος ως θεατρικός συγγραφέας με το έργο του "Λευκός Γάμος", το 1952, σε συνεργασία με το Νέστωρα Μάτσα. Το 1957 θα μπει και στον κινηματογράφο, ως σεναριογράφος, και από το 1963 ξεκινά η καριέρα του ως σκηνοθέτης και αρκετές φορές είναι και ο παραγωγός των ταινιών του. Από τη φιλμογραφία του ξεχωρίζουν οι ταινίες: "Ψωμί για έναν Δραπέτη", "Μπροστά στην Αγχόνη", "Όμορφες Μέρες" και "Δεν υπάρχουν Λιποτάκτες". 
Μέμα Σταθοπούλου, Βαγγέλης Βουλγαρίδης και Ελένη Ανουσάκη
Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 από τη δισκογραφική εταιρεία Music Box.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ