Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κάκια Αναλυτή (1934 - 2002)

Κάκια Αναλυτή. Πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, γεύτηκε όσο λίγες  την αγάπη του κοινού και φυσικά διέπρεψε και στο θέατρο παίζοντας σε κλασικά έργα του ελληνικού και ξένου δραματολογίου.
Γεννημένη την 23η Μαρτίου 1934, τελειώνοντας το γυμνάσιο μαθήτευσε στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών έχοντας για δάσκαλο της το Δημήτρη Ροντήρη. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο το 1955 με το θίασο του Διονύση Παγουλάτου στο έργο «Το Φιόρο του Λεβάντε» του  Γρηγορίου  Ξενόπουλου. Θα ακολουθήσει η συνεργασία της με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Ο θίασος με τον οποίο η Κάκια θα διακριθεί είναι ο θίασος της Κυρίας Κατερίνας. Εκεί θα ξεδιπλώσει το κωμικό ταλέντο της αλλά και θα γνωρίσει το μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον ηθοποιό Κώστα Ρηγόπουλο. Θα παντρευτούν το 1956 (παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των γονιών της)  και θα αποκτήσουν μια κόρη, τη Ζωή.
Ο κινηματογράφος θα μπει στη ζωή της το 1959 με 6 ταινίες και πιο αξιόλογη τη μουσική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη "Λαός και Κολωνάκι". Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα κρατήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές ταινίες, από τις χειρότερες έως τις καλύτερες του ελληνικού κινηματογράφου. Από τη φιλμογραφία της ξεχωρίζουν: "Το Ραντεβού της Κυριακής"(1960), "Τα νιάτα θέλουν Έρωτα"(1961), "Μια του Κλέφτη"(1961), "Ποτέ δε σε ξέχασα"(1962) και οι ταινίες της στη Φίνος Φιλμ "Η Βίλα των Οργίων"(1964) και "Αγάπη μου Ουα Ουα"(1974). Τα δύο τελευταία ήταν κινηματογραφικές μεταφορές θεατρικών επιτυχιών της. Η Κάκια γίνεται σταρ και οι φωτογραφίες της κοσμούν τα εξώφυλλα όλων των περιοδικών της εποχής.

Η "Αγάπη μου Ουα Ουα" υπήρξε η μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία της Κάκιας. Βασισμένη στο κείμενο  του Φρανσουά Καμπό ανέβηκε το 1967 και κράτησε το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού για έξι συνεχόμενες χρονιές. Συνολικά δόθηκαν 2500 παραστάσεις με αντικαταστάτη του Κώστα Ρηγόπουλου,(λόγω υπερκόπωσης)  κάποια στιγμή, τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Το 1974 και ενώ ο ελληνικός κινηματογράφος μπαίνει στη μεγάλη του κρίση, λόγω της έλευσης της τηλεόρασης , ο Γιάννης Δαλιανίδης μεταφέρει το θεατρικό, στο πανί. Παρά την άψογη σκηνοθεσία , την άρτια παραγωγή του Φίνου και τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών τα συναισθήματα των ηρώων δε μεταφέρθηκαν όπως ίσως θα έπρεπε στη μεγάλη οθόνη.
Η θεατρική πορεία της Κάκιας συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της με σπουδαία έργα όπως «Λεωφορείο ο Πόθος», «Έρωτας και Πολιτική», «Γυάλινος Κόσμος» κ.α., ενώ τελευταία θεατρική της εμφάνιση ήταν το 1997 με το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου "Σε Φιλώ στη Μούρη". 
Η Κάκια Αναλυτή έφυγε από τη ζωή στις 1 Ιουνίου 2002.
Από το γάμος της με τον ηθοποιό Κώστα Ρηγόπουλο.

Πορτραίτο της Κάκιας Αναλυτή από τα χρόνια του 60.

Με τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Νίκο Τσούκα στην καλύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση, στην κωμωδία της Φίνος Φιλμ "Η Βίλα των Οργίων"(1965).

Από την κινηματογραφική μεταφορά της μεγάλης θεατρικής της επιτυχίας "Αγάπη μου Ουα - Ουα".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ