Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Κώστας Καπνίσης: Οι Γενναίοι Του Βορρά (1970) OST

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε πάντα στη θεματολογία του Ελληνικού κινηματογράφου. Από το 1948 μέχρι και το 1981 το εγχώριο σινεμά έδωσε πολλές ταινίες που αποτύπωναν τον πατριωτισμό και την πίστη στην ελευθερία των Ηρώων του 1940.
Το 1970 ο Κώστας Καραγιάννης γυρίζει τους "Γενναίους του Βορρά".  Η ταινία διαδρατίζεται στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα) την περίοδο της Βουλγαρικής Κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Οι Βούλγαροι παίρνουν ως ομήρους κατοίκους ενός χωριού της Δράμας και οι Έλληνες αντάρτες εισέρχονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, εντός βουλγαρικού εδάφους και τους απελευθερώνουν. Ίσως η καλύτερη ταινία του κινηματογραφικού οργανισμού "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος" με σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη και Αντώνη Δαυίδ. Πρωταγωνιστούν οι:Γιάννης Βόγλης, Πέτρος Φυσσούν, Ξένια Καλογεροπούλου, Λάκης Κομνηνός, Αιμιλία Υψηλάντη και άλλοι. Η ταινία έγινε  γνωστή στο εξωτερικό με τον αγγλικό τίτλο «The Brave Bunch». Πολλοί από τους πρωταγωνιστές εμφανίζονται με ψευδώνυμα στα αγγλικά, όπως: John Miller (Γιάννης Βόγλης), Peter Funk (Πέτρος Φυσσούν), Mary Xenia (Ξένια Καλογεροπούλου), Larry Daniels (Λάκης Κομνηνός), Emily Harper (Αιμιλία Υψηλάντη), Stanley Stranger (Σταύρος Ξενίδης) κ.ά. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 626.676 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση ανάμεσα σε 99 ταινίες. 

Στην ταινία γίνεται αναφορά στους Κομιτατζίδες, τους ένοπλους Βουλγαρικούς παραστρατιωτικούς σχηματισμούς που δρούσαν στη Μακεδονία και τη Θράκη από τα τέλη του 19ου αιώνα, τρομοκρατώντας τους Ελληνικούς πληθυσμούς με στόχο το βίαιο εκβουλγαρισμό τους. Αντίπαλο δέος τους από το 1904 υπήρξαν οι Μακεδονομάχοι. 
Για πολλούς αυτές οι ταινίες έχουν άρωμα επταετίας, ωστόσο είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού κινηματογράφου και είναι κρίμα που έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική τηλεόραση. Ίσως γιατί περνούν πατριωτικά μηνύματα αρκετά ώστε κάποιοι να έχουν αποφασίσει να τις θάψουν παρουσιάζοντας "ευκολοχώνευτα" σίριαλ απομακρύνοντας έτσι τους Έλληνες από κάθε τι που θυμίζει την ένδοξη ιστορία μας.

Εκτός βέβαια από τις σπουδαίες ερμηνείες των ηθοποιών η ταινία "Οι Γενναίοι του Βορρά" διαθέτει και ένα αριστουργηματικό σάουντρακ που αν και κυκλοφόρησε σε βινύλιο το 1988 από τη δισκογραφική εταιρεία RCA, η έκδοση αυτή έχει εξαφανιστεί και σήμερα θεωρείται δυσεύρετη. Σε μια προσπάθεια να φτιάξω εκ νέου το σάουντρακ της ταινίας αλίευσα τη μουσική και τα χορωδιακά τραγούδια της ταινίας από το dvd. Όλα με την υπογραφή του σπουδαίου Κώστα Καπνίση. Ένα μουσικό του έργο που υπηρέτησε τις σκηνές αυτού του πολεμικού δράματος. 
Κλείνοντας σας παραθέτω τους ανατριχιαστικούς στίχους του τραγουδιού "Στο Βοριά"(Λευτεριά):

"Στο Βοριά, Στο Βοριά
κρύφτηκε ο ήλιος στη συννεφιά
παντού απλώθηκε σκοτεινιά,
μάνες δακρύσαν τα χέρια σφίξαν

κι όλα προσμένουν τη ξαστεριά

Στο Βοριά στο Βοριά,
κάτ' απ' τη στάχτη καίει η φωτιά
ξανά οι γενναίοι εκεί ψηλά
να πολεμήσουν και να νικήσουν
πίσω να φέρουν τη λευτεριά!"
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ