Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Αλέξανδρος Ιόλας (1907 - 1987)

8 Ιουνίου 1987: ο διάσημος γκαλερίστας και συλλέκτης έργων της μοντέρνας τέχνης Αλέξανδρος Ιόλας (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κουτσούδης), πεθαίνει σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, νικημένος από τη νόσο του AIDS.
Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1907, και στα 20 του έρχεται στην Αθήνα όπου ξεκινά μαθήματα χορού και μουσικής. Στη δεκαετία του 30 ταξιδεύει στην Ευρώπη όπου παράλληλα με τις σπουδές του στο χορό ξεκινά εμφανίσεις στο Παρίσι ενώ έρχεται σε στενή επαφή με εικαστικούς καλλιτέχνες και αρχίζει να ποζάρει σαν μοντέλο. Στα χρόνια που ακολουθούν θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και το 1944 μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στο πόδι εγκαταλείπει το χορό και ξεκινά τη δράση του στο εμπόριο των έργων τέχνης. Ανοίγει γκαλερί, οργανώνει εκθέσεις κορυφαίων καλλιτεχνών ενώ προωθεί Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό.
Από την δεκαετία του 60 αρχίζει να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, όπου τελικά θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, αφού θα χτίσει ένα ανάκτορο στην Αγία Παρασκευή. Εκεί θα μεταφέρει την τεράστια συλλογή του από έργα ανεκτίμητης αξίας. Στη δεκαετία του 80 ο Αλέξανδρος Ιόλας, γίνεται το πρόσωπο που θα προκαλέσει την οργή του έντυπου τύπου αρχικά, και λίγο πριν φύγει από τη ζωή η προκλητική ζωή και η συμπεριφορά του θα πάρει τη μορφή σκανδάλου. Η ομοφυλοφιλία του ήταν ήδη γνωστή αλλά εκείνο που εξόργισε περισσότερο την ελληνική κοινωνία ήταν τα ομαδικά όργια στη βίλα με τη συμμετοχή ανηλίκων. Επώνυμοι Έλληνες που μέχρι χθες ήταν φίλοι του, του γυρίζουν την πλάτη και παρότι επιθυμία του ήταν η συλλογή του να περάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό κράτος του γύρισε την πλάτη. Ο Αλέξανδρος Ιόλας έφυγε από τη ζωή, ταπεινωμένος στη χώρα του, στις 8 Ιουνίου 1987. Στα χρόνια που ακολουθούν το θάνατο του η τεράστια βίλα του λεηλατήθηκε καθώς οι νόμιμοι κληρονόμοι του έσπευσαν να αδειάσουν το κτίριο από τα έργα τέχνης που φιλοξενούσε και αμέσως μετά το κτίσμα αποψιλώθηκε. Ξυλώθηκαν  πόρτες χρυσές, πανάκριβα μάρμαρα από τους τοίχους ενώ αφαιρέθηκαν και Αρχαίες κολώνες που κοσμούσαν κάθε γωνιά του σπιτιού. Πολλοί έκαναν λόγο και για ένα τεράστιο χώρο στο υπόγειο που φιλοξενούσε τη γκαρνταρόμπα του συλλέκτη: 3000 πουκάμισα, χιλιάδες εκκεντρικά παπούτσια, εκατοντάδες κοστούμια και δύο ντουλάπες γεμάτες γούνες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ