Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Γιώργος Κατσαρός: Η Ρένα είναι όφ - σάιντ(1972) ανέκδοτο OST

Με αφορμή την ποδοσφαιρομανία που είχε πιάσει τους Έλληνες, εν μέσω δικτατορίας, ειδικά μετά την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ(1970), η Φίνος Φιλμ το καλοκαίρι του 1972 γυρίζει την κωμωδία "Η Ρένα είναι Όφ - Σάϊντ". Ο Αλέκος Σακελλάριος πολύ εύστοχα σατιρίζει την παρουσία ξένων ποδοσφαιριστών σε ελληνικές ομάδες αλλά και τη μανία των ομάδων να αποκτήσουν ξένους παίκτες με αμφίβολα πιστοποιητικά ελληνικής ιθαγένειας. Πέρα όμως από όλα αυτά η ταινία περνά και το μήνυμα ότι οι σπουδές και τα πτυχία δεν συνεπάγονται και επαγγελματική αποκατάσταση. Πρωταγωνίστρια, όπως άλλωστε προδίδει και ο τίτλος της, η Ρένα Βλαχοπούλου και δίπλα της ο Νίκος Γαλανός, ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, ο Σωτήρης Τζεβελέκος και η πρωτοεμφανιζόμενη Ελίζα Βόζενμπεργκ (σημερινή δικηγόρος, πολιτικός και Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία). Ο Αλέκος Σακελλάριος  εμφανίζεται και ως ηθοποιός στη σκηνή που από το άγχος του (μέσα στο γήπεδο), ξηλώνει λίγο λίγο το πουλόβερ του κατά τη διάρκεια του ματς, κάνοντας τη Ρένα να σχολιάσει: "Να δεις που αυτός θα φτάσει μέχρι σώβρακο". Κορυφαία σκηνή της ταινίας αποτελεί η ολιγόλεπτη εμφάνιση του Αλέκου Ζαρταλούδη, ο οποίος αξιολογεί και επαναξιολογεί παίχτη της ομάδας του, κατά τη διάρκει μιας κατεβασιάς, με τις γνωστές ατάκες: "Έλα καμάρι μου! έλα Καραϊσκάκη μου! έλα Κολοκοτρώνη μου!...Ου να μου χαθείς κρέας!!!".
Η ταινία αυτή είναι και η τελευταία, τόσο του Σακελλάριου, όσο και της Βλαχοπούλου στη Φίνος Φιλμ. Στην πρεμιέρα της, στις 23 Οκτωβρίου 1972 συγκέντρωσε μόλις 165.128 θεατές στις αίθουσες Α΄προβολής. Τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός, ο οποίος δεν ήταν από τους τακτικούς μουσικούς της Φίνος Φιλμ.Τραγουδούν η Ρένα, οι Έρικα και Μαργαρίτα Μπρόγερ (τελευταία κοινή τους εμφάνιση στο σινεμά) και οι Αδελφοί Γιώργος και Γιάννης Κατσάμπας, τα "Κατσαμπάκια", όπως τους αποκαλούσαν χαϊδευτικά. Το συγκεκριμένο σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ ως αυτόνομο έργο του συνθέτη.

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ