Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Όταν η θρυλική ιστορία του Στυλιανού Κορνάρου, Μητροπολίτη Πρεβέζης, έγινε... ταινίες!!!

Το 1982 δυο ταινίες βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες με θέμα τις ερωτικές επιδόσεις, τα σκάνδαλα και η εν γένει πολιτεία του Στυλιανού Κορνάρου, Μητροπολίτη στο Νομό Πρεβέζης, που μετέχει σε όλες τις ύποπτες δουλειές της περιοχής του.
Η πρώτη ταινία ήταν του Δημήτρη Κολλάτου, από το θεατρικό του έργο και έχει τον τίτλο "Ο Άγιος Πρεβέζης". Το ρόλο του Δεσπότη ερμηνεύει ο Κώστας Καραγιώργης και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελένη Μόραλη, Βασίλης Καΐλας, Μαρία Τσακαλίδου και η Ζωή Βουδούρη. Για την ιστορία να πούμε ότι ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και το έργο αρχικά απαγορεύτηκε, αφού όμως είχε ταράξει τη θεατρική Αθήνα. Το ίδιο συνέβη και με την ταινία, η προβολή της οποίας απαγορεύτηκε για έναν περίπου χρόνο, για να γίνει η πρεμιέρα της τελικά στις 18 Απριλίου 1982, συγκεντρώνοντας 132.840 θεατές στις αίθουσες Α΄προβολής.
Η δεύτερη ταινία με θέμα τα ερωτικά σκάνδαλα του ακόλαστου Δεσπότη έχει τον τίτλο "Ο Άγιος Πρεβέζης...και η παπαδιά" και είναι μια παραγωγή του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κινηματογράφηση μιας θεατρικής παράστασης, σε σκηνοθεσία του Μάκη Αντωνόπουλου, με ορισμένα εμβόλιμα στοιχεία, όπως συνεντεύξεις γονέων που τα παιδιά τους κατέφυγαν σε μοναστήρια, απόψεις κάποιων θεατών της θεατρικής παράστασης και σχόλια για το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σπύρου Καρατζαφέρη, πάνω στο οποίο βασίστηκε. Σε αυτή την ταινία το "ζωηρό" Μητροπολίτη υποδύεται ο Άρης Τσιούνης και η πρεμιέρα της έγινε λίγες μέρες πριν την προηγούμενη (στις 5 Απριλίου 1982) με 122.869 εισιτήρια Α΄ προβολής.
Για τη ζωή του Στυλιανού Κορνάρου, έχουν γραφτεί πολλά. Για την πλούσια ερωτική του ζωή αλλά και για τη συμμετοχή του σε βασανιστήρια κρατουμένων στη Μακρόνησο, όπου είχε τοποθετηθεί ως στρατιωτικός ιερέας και πνευματικός, μεταφέροντας στους διοικητές του στρατοπέδου όσα του εμπιστεύονταν οι κρατούμενοι δια μέσου του μυστηρίου της εξομολόγησης. Τότε του είχαν δώσει το προσωνύμιο "Παπά - Καρφής"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ