Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Πόπη Αστεριάδη - Τα Κινηματογραφικά


Η Πόπη Αστεριάδη υπήρξε μία από τις βασικότερες εκπροσώπους του «Νέου Κύματος» στο ελληνικό τραγούδι και σίγουρα οι κινηματογραφόφιλοι θα τη θυμούνται από την ταινία της Φίνος Φιλμ "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη", όπου και ερμήνευε το "Σκληρό μου αγόρι" των Νίκου Μαμαγκάκη και Ντίνου Δημόπουλου. Δεν ήταν βέβαια η μοναδική παρουσία της στη μεγάλη οθόνη.
Η Πόπη γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1948 στην Καλλιθέα της Αθήνας. Ήταν το πέμπτο παιδί μιας φτωχής οικογένειας που είχε ήδη τέσσερα αγόρια. Η καταγωγή του πατέρα της ήταν από τη Μικρά Ασία και της μητέρας της από την Κωνσταντινούπολη. Από μικρή έδειξε την αγάπη της στο τραγούδι. Το ξεκίνημά της έγινε στα 1964, όταν εμφανίσθηκε στα «Νέα Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη μαζί με την ξαδέλφη της Λουκία Φιππόνη. Τα κορίτσια διάλεξαν  να τραγουδήσουν  την "Πρώτη μας νύχτα" του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Πρετεντέρη( τραγούδι που πρωτακούστηκε από το Λάκη Παλίδη στο "Μερικοί το προτιμούν κρύο").  Στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά» με τον Θανάση Βέγγο και τον Γιώργο Οικονομίδη, έχει καταγραφεί μια χαρακτηριστική σκηνή με το ντουέτο Πόπη – Λουκία  να τραγουδά στα «Ταλέντα» του Οικονομίδη.
Η διάκρισή στα «Ταλέντα» έδωσε την αφορμή στον Γιώργο Οικονομίδη, για να πάρει μαζί του την Πόπη και τη Λουκία σε εμφανίσεις στα αναψυκτήρια της εποχής, αλλά και σε μια περιοδεία με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες ηχογραφήσεις της Πόπης Αστεριάδη, πάντα με την ξαδέλφη της Λουκία Φιππόνη, σε τέσσερα παιδικά τραγούδια γραμμένα από τον Γιάννη Διδίλη με  στίχους του Γιώργου Οικονομίδη, τα οποία ηχογραφήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 1964 και κυκλοφόρησαν σε δυο δίσκους 45 στροφών , ιδιαίτερα δυσεύρετους σήμερα. Ήταν τα τραγούδια «Τα παλιά σου τα παιχνίδια» , «Τσίου, τσίου, κο κο κο» , «Μη χτυπάς τα σπουργιτάκια» και το «Το πάθημα της αλεπούς – Ένας γάτος με μουστάκι».
Το 1966 η Πόπη  Αστεριάδη μένει πλέον μόνη της, περνά την πόρτα της δισκογραφικής εταιρείας Lyra και αφού κόβει κοντά τα μαλλιά της έπειτα από απαίτηση του Αλέκου Πατσιφά, αρχίζει μια νέα καριέρα. Ηχογραφεί μια σειρά από δίσκους 45 στροφών και συμμετέχει στο σάουντρακ της ταινίας "Εκδρομή", όπου και ερμηνεύει τα: "Φυγή" και το "Σύννεφο".
Η Πόπη Αστεριάδη στην ταινία "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη".

Το 1968 στην ταινία "Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη" τραγουδά το "Σκληρό μου αγόρι", για πολλούς η καλύτερη εμφάνιση της στη μεγάλη οθόνη. Την ίδια χρονιά συμμετέχει και στη μουσική κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου "Η Ωραία του Κουρέα" τραγουδώντας τη "Γειτονιά μας" (του Νίκου Μαμαγκάκη). Θα ακολουθήσουν οι συμμετοχές της στα σάουντρακ των ταινιών: "Ο Μικρός Δραπέτης"(1968), "Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης"(1968),"Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα"(1969) και "Όμορφες Μέρες"(1970). Το 1970 κάνει τη μοναδική της εμφάνιση ως ηθοποιός στον "Αστραπόγιαννο", μια φιλόδοξη παραγωγή του Φίνου σε σκηνοθεσία του Νίκου Τζίμα που ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η Πόπη θυμάται από εκείνη την ταινία:"... όταν  έπαιξα ως ηθοποιός στου Τζήμα την ταινία, τον «Αστραπόγιαννο» (σ.σ. υποδύεται τη Λενιώ), ο Τζήμας μου έλεγε να συνεχίσω. Εγώ δεν το έβλεπα έτσι όμως, παρόλο που είχα τον αδερφό μου στο «Θέατρο Τέχνης» και μ΄άρεσε το θέατρο δεν ήθελα να ασχοληθώ, ήμουν στο τραγούδι".
Το 1969 κυκλοφορεί ο δίσκος 33 στροφών "Ο Δρόμος" των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου. Η Πόπη τραγουδά μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο τη "Φραγκοκλησά" ενώ μέσα στην ίδια χρονιά ηχογραφεί μαζί με τον Λάκη Παππά το άλμπουμ "Πάει και αυτή η Κυριακή".
Με το Λάκη Παππά, από την ηχογράφηση των τραγουδιών του άλμπουμ "Πάει και αυτή η Κυριακή".

Τα τραγούδια της αρέσουν και σήμερα εξακολουθούν να κερδίζουν και νέο κοινό αρκεί να θυμηθούμε τα: "Στου Φιλοπάππου", "Κάποιος γιορτάζει", "Η Μικρή Νανώ" ενώ ηχογραφεί σε δισκάκι 45 στροφών και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα: "Ο Πίκος το αρκουδάκι" και το "Λουλουδάκι της μοναξιάς". Τραγούδια που πρωτοερμηνεύτηκαν  από τον Ερμή Τσαπάκη στην ταινία "Το κορίτσι του 17".
Η Πόπη Αστεριάδη μεγαλούργησε σε μια εποχή που ο χώρος έκφρασης ήταν οι μπουάτ. Εκεί δεν υπήρχαν κανόνες, παρά μόνο δημιουργική αναρχία και φυσικά ταλέντο. Η νεαρή ερμηνεύτρια, μαζί με την Καίτη Χωματά, χρίστηκαν Ιέρειες του Νέου Κύματος. Με το θάνατο του Πατσιφά τέλειωσε μια εποχή που είχε μια ιδιαίτερη αισθητική. Από τότε η Πόπη Αστεριάδη μπαινοβγαίνει στο χώρο του τραγουδιού κάνοντας επιλεκτικές δουλειές γοητεύοντας και τους νεότερους καλλιτέχνες.
Αυτή είναι η Πόπη Αστεριάδη που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Αυτή που μας έμαθε να ονειρευόμαστε με τα τραγούδια της  γιατί κατά βάθος και εκείνη και εμείς δε μεγαλώσαμε ποτέ!!!
Η ιδιωτική συλλογή που σας παραθέτω περιέχει τα κινηματογραφικά σουξέ της μεγάλης ερμηνεύτριας...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ