Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Κώστας Καπνίσης: Ο Μικρός Δραπέτης (1968) ανέκδοτο OST

"Ο Μικρός Δραπέτης" υπήρξε ίσως η πιο τρυφερή ταινία του παλιού κλασικού κινηματογράφου. Γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1968 στη Ραφήνα από το Σταύρο Τσιώλη, για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ. Μια ασπρόμαυρη παραγωγή της θρυλικής εταιρείας που καταγράφηκε στη συνείδηση μας κυρίως για τους μικρούς πρωταγωνιστές της αλλά και την υπέροχη μουσική και τα τραγούδια του Κώστα Καπνίση. "Ο Μικρός Δραπέτης" είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Σταύρου Τσιώλη. Ένας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης που ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη στη Φίνος Φιλμ. Το στόρι της ταινίας γραμμένο από τον ίδιο το σκηνοθέτη, επικεντρώνεται σε δυο παιδιά, τον Αλέξη και τη Μαρία και το ειδύλλιο που πλέκεται ανάμεσα τους. Και επειδή η ταινία απευθυνόταν και σε παιδιά είχε χαρούμενο τέλος, αλλά εκείνο που σίγουρα όλοι μας θυμόμαστε είναι ο αγαπησιάρικος τρόπος με τον οποίο η μικρή ηρωίδα φώναζε τον παρτενέρ της: "Αλιέξη!". Τους δύο κεντρικούς ήρωες ερμηνεύουν ο Νίκος Οικονομίδης και η Μαρία Παπαϊωάννου, τους οποίους πλαισιώνουν και άλλοι μικροί πρωταγωνιστές όπως η Νάνσυ Μάνδρου, ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Πετράκης Μπερέτας, η Μαριβάνα Μπλάνου και ο Τασούλης Δαρδαμάνης (που θα τον δούμε και στην επόμενη ταινία του Σταύρου Τσιώλη, τον "Πανικό"). Φυσικά στο "Μικρό Δραπέτη" υπάρχουν και επαγγελματίες ηθοποιοί με ρόλους μάλλον υποστηρικτικούς, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η σπουδαία Άϊνα Μάουερ, η Μαρία Φωκά, η Θεανώ Ιωαννίδου, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος και ο Βασίλης Ανδρονίδης. Η πρεμιέρα του φιλμ στις σκοτεινές αίθουσες έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 1968, με 226.993 εισιτήρια Α΄προβολής.
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο πολυγραφότατος Κώστας Καπνίσης. Ένας λυρικός, ρομαντικός αλλά κυρίως σεμνός δημιουργός που με τις μελωδίες του καθόρισε την αξία και τη βαρύτητα των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, συμβάλλοντας στη διατήρηση τους μέσα στο χρόνο. Το συγκεκριμένο σάουντρακ δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά ως ολοκληρωμένο έργο αν και περιέχει πραγματικά διαμάντια. Απίστευτες μουσικές γέφυρες αλλά και τραγούδια με τη Πόπη Αστεριάδη και το Γιάννη Πουλόπουλο. Απολαύστε το σαν να τρώτε κρυφά...από το κρυμμένο βάζο του γλυκού!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

1 σχόλιο:

Δημήτρης είπε...

Η Μαρία Παπαϊωάννου έμενε στη Κυψέλη και πηγαίναμε φροντιστήριο Αγγλικών μαζί. Ήμουν πολύ ερωτευμένος μαζί της.. Πολύ όμορφη κοπέλα. Τώρα θα είναι 55 χρονών..
Δημ. Γκαρίπης

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ