Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Κώστα Καπνίσης - Σταύρος Ξαρχάκος: Πολύ Αργά για Δάκρυα (1968) ανέκδοτο OST

Μια από τις καλύτερες ταινίες της Φίνος Φιλμ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60 είναι το κοινωνικό δράμα "Πολύ Αργά για Δάκρυα". Γυρισμένο από τον Πάνο Γλυκοφρύδη αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ζόρζ Ονέ "Ο Αρχισιδηρουργός". Με ένα καστ ηθοποιών εκπληκτικό θα μπορούσε άνετα να μπει στο ανθολόγιο του ελληνικού σινεμά. Η Μαίρη Χρονοπούλου εμφανίζεται ως υπερήφανη και κακομαθημένη, ξεπεσμένη αρχόντισσα που εγκαταλείπει τον άνδρα της την πρώτη νύχτα του γάμου γιατί ο εγωισμός της δεν αντέχει στη σκέψη ότι έχει παντρευτεί κάποιον με ταπεινή καταγωγή. Την πλαισιώνουν ο Γιώργος Φούντας (σε μια από τις ελάχιστες παρουσίες του σε ταινίες του Φίνου), οι νεότατοι, στα πρώτα τους βήματα Νόρα Βαλσάμη και Κώστας Καρράς, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Τασσώ Καββαδία(από τις ελάχιστες φορές στην καριέρα της που δεν υποδύθηκε την κακιά) και η Καίτη Παπανίκα ως φιλόδοξη, ανερχόμενη τραγουδίστρια που κινεί ύπουλα τα νήματα σπέρνοντας την καταστροφή.
Το σάουντρακ της ταινίας περιέχει εξαιρετικά ορχηστρικά κομμάτια γραμμένα από τον κορυφαίο Κώστα Καπνίση, μεγάλος μαέστρος, κυρίως σε δραματικές ταινίες. Τα δύο τραγούδια της ταινίας, "Παλικάρι Διψασμένο" και "Έσβησε το τραγούδι", γράφτηκαν από το Σταύρο Ξαρχάκο, επάνω σε στίχους του Ντίνου Δημόπουλου, και τα ερμηνεύει η Καίτη Παπανίκα. Δισκογραφικά έγιναν γνωστά από τις εκτελέσεις της Βίκυς Μοσχολιού. Και αυτό το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ από κάποια εταιρεία και είναι κρίμα γιατί οι μελωδίες του Καπνίση είναι υπέροχες και φυσικά είναι η μοναδική φορά που ακούμε την αξέχαστη Καίτη Παπανίκα να τραγουδά (για όσους δε το γνωρίζουν η ηθοποιός είχε πάρει μαθήματα κλασικού τραγουδιού στο Ωδείο Αθηνών).
Για την ιστορία το "Πολύ Αργά για Δάκρυα" έκανε πρεμιέρα στις 8 Απριλίου 1968 και συγκέντρωσε 234.992 θεατές στις αίθουσες Α΄ προβολής.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ