Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Χρόνια Πολλά στην κυρία Μαριάννα Τόλη!


Η Μαριάννα Τόλη υπήρξε ο θηλυκός Σαββόπουλος της εποχής της, χαρακτηρισμό που της είχε δώσει ο ευφυέστατος Αλέκος Πατσιφάς. Με μια εξαιρετική φωνή αλλά και με μια απίστευτη τσαχπινιά υπήρξε η γυναίκα φαινόμενο. Οι περισσότεροι ίσως τη θυμούνται από την πρώτη επιτυχία της "Πάμε για δουλειά"(1975) ή και από τη συμμετοχή της στη Eurovision το 1977 με το "Μάθημα Σολφέζ". Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που τη θυμούνται από τις πολύ πετυχημένες διαφημίσεις της στην ελληνική τηλεόραση. 
Η Μαριάννα Τόλη γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1952 και σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. Το 1975 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό της δίσκο(33 στροφών) με τίτλο 
"Πάμε για δουλειά", ο οποίος κυκλοφορεί από τη PHILIPS και αρέσει στο κοινό. Το 1978 παρουσιάζει στην ΥΕΝΕΔ το δεκαπενθήμερο σόου "Μουσικές Μεταμφιέσεις". Εκεί μεταμφιεζόταν σε γνωστές σταρ και έπαιζε αποσπάσματα από πασίγνωστα μιούζικαλ.Το 1986, μαζί με το Βασίλη Τσιβιλίκα, παρουσιάζουν το τηλεπαιχνίδι για τα παιδιά "Ο Φίλος μας ο ΚΟΚ" , ένα από τα καλύτερα προγράμματα για τους μικρούς τηλεθεατές που δίδασκε στα παιδιά τους κανόνες του κώδικα Οδικής κυκλοφορίας. 
Η Μαριάννα λάτρευε τα μιούζικαλ και έπαιξε στα "Άννυ", "Ίρμα" και "Σικάγο" ενώ υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην "Εβίτα". Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή της με τις ταινίες "Γλυκιά ζωή" του Μιχάλη Κακογιάννη και "Ρόδινα ακρογιάλια" του Ευθύμιου Χατζή. Αρνήθηκε πολλές συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες, όταν ακόμη μαθήτρια της Δραματικής Σχολής είπε όχι στον παραγωγό Τζαίημς Πάρις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολεμική υπερπαραγωγή "Οχι"(1969), αρνούμενη ακόμη και ένα πενταετές κινηματογραφικό συμβόλαιο.
Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams "Η κυρία Στόουν". 
Επιπλέον, έχει μεταφράσει βιβλία και έχει γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που έχει ανεβάσει.
Η Μαριάννα Τόλη όμως έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο. Μάλιστα, θέλει να δίνει ιδιαίτερη βάση στους νέους και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει η επικοινωνία που έχει χαθεί. 
Λατρεύει την ψυχολογία και πήρε το δίπλωμά της σε μεγάλη ηλικία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ