Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Ανθή Ζαχαράτου (1922 - 2011)

Η Ανθή Ζαχαράτου υπήρξε μια σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος και ηθοποιός του Θεάτρου. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιουνίου 2011 αφού διέγραψε μια σπουδαία πορεία στο λυρικό θέατρο ταυτίζοντας το όνομα της με την οπερέτα στη χώρα μας. 
Γεννήθηκε το 1922 στο Τεμπρούκ της Ρωσίας, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε φωνητική στο Ωδείο Αθηνών. Εκεί είχε δασκάλα της τη σπουδαία Elvira de Hidalgo. Από πολύ νωρίς έγινε μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου διακρίθηκε ιδιαίτερα στις οπερέτες των οποίων υπήρξε σπουδαία ερμηνεύτρια. 
Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής πρωτοστάτησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες και αντιστάθηκαν στην ιταλική επίταξη του Θεάτρου Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της οδού Ακαδημίας την οποία και τελικά απέτρεψαν, συνεχίζοντας έτσι τις παραστάσεις. 
Την περίοδο του Εμφυλίου ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο υψιφώνου του θιάσου της Λυρικής Σκηνής και το 1952 κάνει και τη μοναδική της εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο με την ταινία "Βαπτιστικός". Κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης και πασίγνωστης οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σκηνοθετημένη από την πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτη, τη Μαρία Πλυτά. Συμπρωταγωνιστές της Ανθής είναι ο Αλέκος Αλεξανδράκης (με φωνή ντουμπλαρισμένη στα τραγούδια, από τον τενόρο Πέτρο Επιτροπάκη), το Μίμη Φωτόπουλο, τη Κάτια Λίντα και το Φραγκίσκο Μανέλλη. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που την καταξίωσε ήταν το "Αγάπης λόγια"  σε στίχους και μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου. 
Ζωγραφική αφίσα για την ταινία "Ο Βαφτιστικός"(1952). Κεντρικό πρόσωπο της αφίσας η Ανθή Ζαχαράτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ