Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Μια Ζωή την έχουμε (1958) ανέκδοτο OST

Το σενάριο της ταινίας "Μια Ζωή την έχουμε" γράφτηκε από το Γιώργο Τζαβέλλα, για να το γυρίσει ταινία με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Βασίλη Λογοθετίδη. Του έδωσε μάλιστα τον τίτλο αυτού του τραγουδιού που ήταν μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή, του οποίου τους στίχους είχε γράψει ο ίδιος, σε μουσική Μιχάλη Σουγιούλ. Το συγκεκριμένο τραγούδι πρωτακούστηκε το 1953 στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Το Σωφεράκι", εκεί το ερμήνευε βέβαια ο...Μανώλης Χιώτης. Σύμφωνα με φήμες, τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν αρχικά από την Άνζερβος αλλά ο παραγωγός επέμενε για παρτενέρ του Λογοθετίδη να χρησιμοποιηθεί η Ίλυα Λιβυκού.  Ο Τζαβέλλας αρνήθηκε και χτύπησε την πόρτα του Φίνου με τον οποίο τους έδενε μακροχρόνια φιλία. Ο Φιλοποίμην ζήτησε για πρωταγωνιστή το Δημήτρη Χορν και αντί της Αλίκης ο κορυφαίος παραγωγός είχε την άποψη να χρησιμοποιηθεί μια Ευρωπαία σταρ, για να κάνει η ταινία καριέρα στο εξωτερικό.Έντονα συζητήθηκε η Έστερ Γουίλιαμς (πρωταγωνίστρια των μεγάλων μιούζικαλ της MGM) αλλά τελικά το ρόλο πήρε η Ιταλίδα σταρ Υβόν Σανσόν, η οποία είχε και ελληνική καταγωγή. Η άφιξη της στην Αθήνα έκανε πάταγο, διοργανώθηκαν δεξιώσεις, πάρτι και σε μια φωτογραφία από το Ηρώδειο, το καλοκαίρι του 1957, διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής να έχει γυρίσει και να παρατηρεί τις γάμπες της. Ο τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ και εξώφυλλα ενώ ο Φίνος προκειμένου να την υποδεχτεί έκανε ανακαίνιση στα στούντιο του και προχώρησε σε αγορές νέων μηχανημάτων. Τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι στη Φίνος Φιλμ ανακαινίστηκαν μέχρι και οι τουαλέτες για χάρη της Σανσόν. Επειδή η Υβόν ήξερε να ψελλίζει λίγα ελληνικά ντουμπλαρίστηκε στη πρόζα από τη Θεανώ Ιωαννίδου, παρόλο που ο Φίνος ήταν πάντα κατά του ντουμπλάζ. Για την ιστορία θα έπρεπε να σημειωθεί ότι στο φιλμ έκανε γρήγορα πέρασμα σε ρόλο καφετζή, ο μετέπειτα πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών Κώστας Γκουσγκούνης.
Φιλοποίμην Φίνος - Υβόν Σανσόν

Από την επίσκεψη της Υβόν Σανσόν στην Αθήνα!
Εισπρακτικά το "Μια Ζωή την έχουμε" δεν πήγε καλά, παρά τα τεράστια χρηματικά ποσά που ξόδεψε ο Φίνος ικανοποιώντας ακόμη και τους πιο παράξενους βεντετισμούς της Υβόν Σανσόν. Πολλοί είναι εκείνοι που ρίχνουν το βάρος στο αταίριαστο ζευγάρι των πρωταγωνιστών, γεγονός που δικαίωσε απόλυτα τον Τζαβέλλα για την αρχική επιλογή του να χρησιμοποιήσει την Αλίκη και το Λογοθετίδη.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις (με εξαίρεση το τραγούδι "Μια Ζωή την έχουμε" που είναι του Μιχάλη Σουγιούλ) και αυτό το σάουντρακ παραμένει ανέκδοτο δισκογραφικά!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ