Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Πέτρος Κυριακός (1893 - 1984)

Ο Πέτρος Κυριακός έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιουνίου 1984, ξεχασμένος από τους συναδέλφους του αλλά και από τις εφημερίδες της εποχής, αφού καμία δεν έγραψε το παραμικρό για το θάνατο του κορυφαίου ηθοποιού της επιθεώρησης και της οπερέτας. 
Γεννημένος στην Αθήνα το 1893 άρχισε την καριέρα του (αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων), ως αυτοδίδακτος ηθοποιός παίζοντας στο «Λαϊκό Θέατρο» του Μεταξουργείου σε ρόλους μάγκα όπου και αναδείχθηκε αρχικά. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους "Απάχηδες των Αθηνών" και αμέσως μετά ξεκίνησε μια σειρά εμφανίσεων σε μεγάλα Αθηναϊκά θέατρα αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις αναψυκτηρίων. Εμφανίστηκε στο Γκρίν Παρκ αλλά και στο ιστορικό Άλσος της Αθήνας με το σπουδαίο  Γιώργο Οικονομίδη. Έγινε γνωστός ως "Πετράν". Στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης εμφανίστηκε στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή "Κυριακή χωρίς σύννεφα"(ΥΕΝΕΔ). 
Στον κινηματογράφο η μορφή του αποτυπώθηκε σε σπουδαίες ταινίες, όπως: "Ο Πύργος των Ιπποτών"(1952), "Ο Μπαμπάς εκπαιδεύεται"(1953), "Πως περνούν οι παντρεμένοι"(1959) και "Η Νύφη το σκασε"(1962). 
Πέρα από την υποκριτική την οποία υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή, αγαπούσε πολύ το ρεμπέτικο τραγούδι, την ποίηση (έγραφε ο ίδιος ποιήματα) αλλά και το θέατρο σκιών, μια μορφή τέχνης την οποία και υπηρέτησε στην δεκαετία του 10, καθώς βρέθηκε στο πλευρό του σπουδαίου καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Σπαθάρη παίζοντας, τραγουδώντας αλλά και κατασκευάζοντας φιγούρες.
Στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, με αφορμή ένα θεατρικό σκετς (το οποίο σατίριζε την πολιτική κατάσταση της χώρας) ο Πέτρος Κυριακός συνελήφθη από την αστυνομία και βασανίστηκε άγρια με τη μέθοδο του πάγου.
Ο Πέτρος Κυριακός έσβησε ήσυχα στις 11 Ιουνίου 1984, σε ηλικία 91 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ